StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Zadnja rupa na svirali‘

Ane Mljećka upozorava: 800 stanovnika otoka, a 5 prometnih u jednoj noći. Vrijeme je za policiju

Piše K. F.
27. svibnja 2024. - 10:21

Najpoznatija Mljećka u Americi Ane Stražičić Rodriguez, poznatija kao Ane Mljećka, upozorava na veliki problem otoka Mljeta. Naime, na otoku sa oko 800 stanovnika nema ni jednog policajca.

- Moj lijepi otok Mljet još jednom se pokazo kao zadnja rupa na sviralu, kojeg vladajući sa svojim regulama i zakonima ne samo diskriminiraju (npr. nema imena Mljet na tabeli ispred Pelješkog mosta), već ga toliko zanemaruju da dovode u opasnost život ne samo turista nego i stanovnika Mljeta. Posebno ono malobrojne djece koja su u opasnosti za pasat cestu da se mogu igrat na rivi a sve zbog divljanja nekih vozača kako motocikla, automobila tako i nekih biciklista koji ne poštuju niti pravila vožnje a niti imaju respekta prema mjestu i mještanima - kaže ova humanitarka i promotorica Mljeta i Hrvatske u svijetu. Na Mljetu, kaže Ane Mljećka, nema ni jednog policajca.

image

Ane Stražičić Rodriguez s Mljeta

Dubrovački Vjesnik

- Zimi kad je na otoku oko 800 stanovnika još i nekako, iako bi bar trebo biti jedan, ali ljeti kad Mljet posjećuje na tisuće turista i nautičara policija je neophodna. Turistička sezona je počela od 15. travnja 2024. a policije nema. U jednoj  noći bilo je pet prometnih nesreća kaže načelnik Općine Mljet Đivo Market, a mi nemamo niti jednog policajca. Još je reko da već odavna imaju kupljene ležeće policajce ali da su ih u nemogućnosti postavit u turističkim mjestima (Pomena, Polače i Saplunara u kojima su se i prije tužili stanovnici na divljanje nekih vozača) radi posebnih zakonskih normi naprimjer nema u blizini škole - kaže Mljećka s američkom adresom. U ljetnim mjesecima puno je turista i biciklista na uskoj cesti, puno djece se igra ispred svojih kuća na rivi, što je, smtra, dovoljan razlog da se postave ležeći policajci.

image

Na Mljetu nema ni jednog policajca

Ane Stražičić Rodriguez/

- Konobare na Mljetu zovu kamikaze jer za pasat cestu za poslužit gosta ponekad je doista opasno kako neki brzo voze.

Obratila se i načelniku Policijske postaje Ston, Hrvoju Frankoviću, nadležne za Mljet.

- Vrlo ljubazno mi je odgovorio koliko je upoznat sa situacijom na Mljetu i kako sve rade da obnove kuću bivše policijske stanice na Mljetu tako da mogu imat policiju cijelu godinu, a za sada 1. lipnja u hotel Odisej poslat će dva policajca jer je svima nama u interesu da Mljet bude sigurno mjesto za svakoga. Hvala i jednom i drugom načelniku koji se doista brinu za sigurnost stanovnika otoka Mljeta i turista i nadam se da će i oni iznad njih koji odlučuju i donose zakone uvidjeti da ništa važnije nije od sigurnosti ljudi što je država dužna osigurati svojim građanima, a pogotovo sigurnost djece - poručuje Ane Mljećka.

16. lipanj 2024 19:30