StoryEditorOCM
Crna kronikaPO nalogu europskih istražitelja

Riječka poduzetnica ponovno uhićena zbog nesuđene sadnje smokava na Elafitima

Piše G. B.
3. listopada 2024. - 09:28

Europski istražitelji ponovno su uhitili Vanju G., riječku poduzetnicu koja je već pod istragom zbog financijskih malverzacija vezanih uz nesuđenu sadnju smokava i badema na Jakljanu i Šipanu novcem iz EU fondova, izvijestio je N1. Riječka policija u srijedu im je potvrdila privođenje dviju osoba osumnjičenih za subvencijsku prijevaru.

Riječanka se tereti da je na prijevaru pokušala doći do novca iz natječaja ‘Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava‘, koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Budući da natječajne uvjete nije zadovoljila, Agencija je Vanji G. odbila isplatiti poticaje, no ona je ipak dobila novac lažnim prikazivanjem financijskog stanja svoje tvrtke.

Investicija koja nikad nije realizirana procijenjena je na 18 milijuna tadašnjih kuna, a s 15,5 milijuna kuna financirali su je EU fondovi putem natječaja hrvatske Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Lokalna šipanska župa uz suglasnost dubrovačke Biskupije tvrtki Vanje G. 2015. dala je u zakup na 30 godina zemljište na Jakljanu.

Ključni dokaz o nepostojanju nasada bile su snimke dronom koje su potvrdile da od sadnje mediteranskih kultura nije bilo ništa.

03. listopad 2024 09:29