StoryEditorOCM
Crna kronikaFOTO / VIDEO |

SUĐENJE ZA PLJAČKU U ZRAČNOJ LUCI Antun Katušić priznao krivnju, Sanela Hadžić se ne osjeća krivom. Izricanje prvostupanjske presude zakazano za petak

Piše Ahmet Kalajdžić
26. svibnja 2020. - 10:27
- Osjećam se krivim za ono što me se tereti i svoju ću obranu iznijeti početkom postupka, ali neću odgovarati na pitanja - izjavio je jutros 46- godišnji Antun Katušić, optuženik u sudskom postupku koji je na Županijskom sudu u Dubrovniku počeo protiv njega i 40-godišnje Sanele Hadžić  koje optužnica dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva tereti za sudjelovanje u organizaciji razbojništva u Zračnoj luci Dubrovnik dogodilo 21. listopada prošle godine.

image
Božo Radić/Hanza Media


Sanela Hadžić je izjavila kako se ne osjeća krivom, a obranu će također iznijeti početkom dokaznog postupka, no odgovarat će samo na pitanja svoj branitelja.

Optuženog Katušića brani odvjetnik Dragan Pištalo, a Srđ Jakšić branitelj je Sanele Hadžić. Rasprava je počela čitanjem optužnice, što je odradila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Maris Simoni.

Optužena Sanela je izjavila kako živi u izvanbračnoj zajednici s Alenom Alićem s kojim ima malodobnu kći.

image
Božo Radić/Hanza Media


Simoni je naglasila kako vjeruje da će dokazati navode optužnice. Branitelj Pištalo odustao je od uvodnog govora, a kolega mu Jakšić istaknuo kako će obrana dokazati da navodi optužnice ne stoje.

- Prije počinjenja kaznenog djela našao sam se u izuzetno delikatnoj životnoj situaciji i molim suca da me razumije, a o drugim imenima ne želim govoriti. Kajem se što sam počinio, a životnu situaciju bih zadržao za sebe - kroz suze je izjavio Katušić i zamolio sud za milost.

Sanela Hadžić je potvrdila da je u optužnici istinit navod kako se družila s Katušićem, no da nije dovela djevera u Dubrovnik te boravila u Hostelu 'S Baza', nego je došla k mužu koji je već bio u Dubrovniku.

- Bila sam u drugom stanju, stigla sam taksijem iz Trebinja. Sve ostalo u optužnici je iskonstruirano - poručila je Hadžić. Priznala je da je u siječnju ponovno došla u Dubrovnik i ponovno odsjela u HOstelu 'S baza', ali su je, rekla je, policija uhitila na ulici kod hostela i odvela u postaju:

- Sljedeći dan policajci su obavili pretres sobe gdje su našli oružje, ali ja s tim pištoljima nemam ništa. To sam rekla i policiji, kao i to da je moj muž ostao u hostelu, te da nije vratio ključeve sobe - rekla je Sanela Hadžić u obrani.

Zapisniku je priložen odštetni zahtjev Zračne luke Dubrovnik, a nitko od nazočnih nije imao prijedlog za izvođenje novih dokaza.

Zapisniku je priložena i kaznena evidencija Antuna Katušića. U završnom je govoru zamjenica ŽDO naglasila uvjerenost kako je optužnica u cijelosti dokazana.

- Pri odmjeravanju kazne treba uzeti u obzir visinu štete nastavle po ZL Dubrovnik, te da su optuženici od ranije poznati kao počinitelji kaznenih djela, dodala je na kraju završnog govora Maris Simoni.

image
Božo Radić/Hanza Media


Katušićev branitelj, odvjetnik Dragan Pištalo ustvrdio je da njegov branjenik ni u jednom trenutku nije nikom prijetio oružjem. Ne zna ni kako je dokazano da su supočinitelji razbojništva braća Alić, ali to nije, kaže, njegova briga.
Kad rezultati dokaznog postupka zatvre krug, dolazi do ljudske katarze.

- Došao je u situaciju da vraća dugove drugih osoba, a kao otac se teško osjećao kad mu je sin bio do njega u drugoj ćeliji - kazao je Pištalo.

- Kroz sve se provlače ljudske priče, a s njegovom pričom ja potpuno suosjećam - rekao je Pištalo i ukazao da se unatoč brojnosti dokaza ne slaže sa zatvorenim krugom indicija te da je priznanje izrečeno kako bi se sve što prije okončalo.

- Ali, moj branjenik nije želio upirati prstom u druge osobe nego želi da se sve što prije završi. Kao roditelj je trpio zbog sina koji je nakon strage bez krivice pušten na slobodu - dodao je Dragan Pištalo.

- Ali treba, međutim, reći da je ovdje riječ samo o pomaganju u počinjenju razbojništva, te dokazati imovinsko-pravni zahtjev Zračne luke Dubrovnik, koju treba uputiti u parnicu. Naime, imovinsko-pravni zahtjev je Zračna luka prema osiguravatelju izgubila, s obzirom na način baratanja novcem - rekao je na kraju Pištalo, s kojim se suglasio njegov branjenik Katušić.

image
Božo Radić/Hanza Media


Odvjetnik Srđ Jakšić je u završnoj riječi ukazao na, kako je rekao, benignost dijela optužnice protiv Sanele Hadžić, kao npr. prelazak granice, boravak u hostelu s braćom Alić, da je 25. siječnja došla odnijeti oružje...

- Nema nijednog dokaza za niz tvrdnji optužnice. Predbacuje joj se da je 15 puta pregledavala portale oko vijesti o razbojništvu. Nema dokaza za bilo kakvo pomaganje u razbojništvu, gdje je tu kazneno djelo? - ustvrdio je na kraju Jakšić i zapitao se zašto se uopće spominju braća Alić kad nisu optuženi.

- Iako, Odvjetništvo ih već sutra može optužiti, ali uz ovakvo obrazloženje u optužnici, moja klijentica nije počinila djelo za koje je terete jer se nikog ne tuži za vožnju taksijem! Stoga predlažem da moja branjenica bude oslobođena optužbe - rekao je odvjetnik, a njegove završne riječi poduprla je i Hadžić.

Optuženica je rekla kako je ne samo kći policajca, već i ratno dijete te nije bila iznenađena pronađenim oružjem.


Ovim je završena rasprava u ovom kaznenom postupku. Predsjednik Sudskog vijeća dubrovačkog Županijskog suda Sveto Vićan najavio je izricanje prvostupanjske presude u petak, 29. svibnja u 11 sati.

Optužnica ŽDO Dubrovnik tereti Katušića da je počinio kazneno djelo prikrivanja te kazneno djelo razbojništva, dok je Hadžić optužena zbog pomaganja u organizaciji tog razbojništva.

Podsjetimo, optužnica je podignuta koncem ožujka, a činjenica da je unatoč okolnosti pandemije COVID 19 koja je usporila i aktivnosti pravosuđa diljem zemlje, rasprava tako brzo zakazana govori o tome da je Državno odvjetništvo uvjereno kako je prethodna pravosudna istraga dobro obavljena, a optužnica utemeljena na dokazima. Očekuje se da će tijekom rasprave biti saslušani brojni svjedoci kao i sudski vještaci, ali su se zbog valjano obavljene pripreme postupka sve stranke suglasile da se iskazi čitaju te na njih nisu imali primjedbi.

15. travanj 2024 14:02