StoryEditorOCM
Crna kronikaPROKRIJUMČARILI 50 MIGRANATA

Otac i sin iz Metkovića završili u zatvoru! Sin ucjenjivao policajca da za povrat kockarskog duga prevozi migrante iz Kine i Turske

Piše Ahmet Kalajdžić
8. studenog 2022. - 12:39

Na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću, sudac istrage dubrovačkog Županijskog suda odredio je četvorici hrvatskih državljana iz Metkovića, Imotskog i Omiša istražni zatvor u trajanju do 30 dana zbog osnovane sumnje da su počinili produljeno kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma. Oni se sumnjiče da su sudjelovali u ilegalnom i organiziranom prebacivanju najmanje 50 stranih državljana iz susjedne države Bosne i Hercegovine u našu zemlju na područje Metkovića i Imotskog te dalje ka Splitu i Zadru, iako nema sumnje su znali kako te osobe uopće ne ispunjavaju stroge zakonske uvjete za ulazak i boravak u Republici Hrvatskoj.

Navedena četvorka je, kako smo doznali, dio od ukupno deset osoba koje su osumnjičene za počinjenje spomenutog kaznenog djela ”šverca migranata”, a zanimljivo je kako se među njima nalaze nezaposleni NKV-radnici Ž.Ć. (57) i I.Ć. (24), inače otac i sin iz Metkovića.

Sudac istrage je zbog navedenog kaznenog djela istražni zatvor prvotno odredio za oca kojeg brojni Metkovci znaju po nadimku Mungos, te još dvije, već osuđivane osobe: umirovljenika B.Ž. (54) iz Imotskog i autolimara M.Š. (54) iz Omiša. Nakon par dana uhićen je i I.Ć. te je po istom osnovu sudac istrage i njemu odredio istražni zatvor.

image

Tragovi migranata nedaleko od Metkovića

Denis Jerkovic/cropix/Cropix

Kako smo doznali, opsežno kriminalističko istraživanje koje je trajalo tijekom višemjesečnog vremenskog razdoblja, obuhvaćalo je i uz ishođeni sudski nalog dozvoljeno, tajno praćenje telefonskih razgovora sudionika te organizirane grupe. Sudionici su stari od 19 do 57 godina, a policijski službenici te inspektori Kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su, u suradnji s kolegama iz PU splitsko-dalmatinske, tijekom te istrage prikupili materijalne dokaze i utvrdili počinjenje većeg broja kaznenih djela protuzakonitog ulaska i boravka kineskih i turskih državljana na području naše zemlje.

Prikupljeni dokazi obuhvaćaju ne samo transkripte tijekom razdoblja od lipnja do studenog ove godine tajno snimljenih telefonskih razgovora, nego i geografske karte te fotografije prelaska granice kao i zapisnike o pretrazi obiteljskih domova i drugih prostorija te potvrde o tijekom istrage brojnim privremeno oduzetim predmetima u vlasništvu osumnjičenih i pritvorenih osoba. Zbog dugotrajnog počinjenja kaznenog djela, sudac istrage je zaključio da su ispoljili dodatnu kriminalnu volju i želju ka vršenju tih kaznenih djela i to isključivo radi stjecanja protupravne imovinske koristi. Istražni zatvor im je određen zbog mogućnosti bijega i ponavljanja istog kaznenog djela, ali i stoga što nisu ispunjeni uvjeti za zamjenu istražnog zatvora koji je, kako smo uspjeli doznati iz obrazloženja sudskog rješenja o istražnom zatvoru, ”jedina prikladna mjera otklonu mogućnosti ponavljanja tog i sličnih kaznenih djela”.

image

Tragovi migranata u okolici Metkovića
 

Denis Jerkovic/cropix/Cropix

Istražni zatvor za osumnjičenog I.Ć. protiv kojeg se, imnače, vodi kazneni postupak zbog upućene prijetnje drugoj osobi, nužan je i zbog nužnog ispitivanja svjedoka na koje bi osumnjičeni pomagači ilegalnog prelaska granice, u slučaju boravka na slobodi, mogli utjecati te ometati pravosudni istražni postupak. Također, sumnja se da je I.Ć. pri počinjenju beskrupulozno koristio kockarske dugove policijskog službenika kojem je posudio novac za njihov povrat. Za uzvrat je, osnovano se sumnja, tog policajca za povrat duga angažirao da za njega, u najmanje pet navrata, prevozi ilegalne migrante s teritorija Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, što dodatno ukazuje na njegovu izrazitu bezobzirnost i visok stupanj kriminalne volje.

25. travanj 2024 07:39