StoryEditorOCM
Crna kronikaOPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U DUBROVNIKU

Optužnicom protiv Igora Legaza Odvjetništvo traži godinu zatvora i plaćanje 25 tisuća eura odštete ”Royal Resortu”

Piše Ahmet Kalajdžić
31. svibnja 2024. - 07:30

Zbog počinjena dva imovinska kaznena djela: nezakonitog oduzimanja tuđe pokretne stvari radi privremene uporabe i oštećenja tuđe stvari, Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku (ODO Dubrovnik) podiglo je optužnicu protiv dubrovačkog profesora Igora Legaza (64).

image

Akcija Igora Legaza na pomorskom dobru kod Vile Elite

Mihael Barisic/Cropix

Navedenu optužnicu ODO Dubrovnik obrazlaže time što je Legaz na Šetalištu Nika i Meda Pucića više puta dolazio do jugoistočnog zida ograde oko Ville Elita koja je vlasništvo tvrtke ”Royal Hotels & Resort d.o.o.” i tu, s namjerom da je ošteti, pilio ogradu, rušio zid, uništavao bilje te neovlašteno uzimao stvari koje su u vlasništvu tog trgovačkog društva. Terete ga da je lani 27.srpnja oko 1,15 sati s još jednom, zasad nepoznatom osobom, na zidu pilio metalnu ogradu približnih dimenzija 200 cm x 300 cm te je prepiljeni dio ograde odnio sa sobom i tako ”Royal Hotels & Resort” oštetivši za oko 3.000 eura.

image

Akcija Igora Legaza na pomorskom dobru kod Vile Elite

Mihael Barisic/Cropix

Legaz se tereti da je dva dana nakon toga, 29.srpnja 2023. oko 23 sata, bez odobrenja vlasnika uzeo i odnio reklamni pano te tvrtke koju je time oštetio za oko 2.000 eura i da je 15.kolovoza oko 6,00 sati električnom brusilicom započeo piljenje metalne ograde na spomenutom zidu ali su ga zaposlenici tvrtke spriječili da to i dovrši te je, kratko potom, 19.kolovoza 2023. oko 14 sati ponovno došao na isto mjesto i započeo piliti nosač reklamnog panoa hotelske tvrtke, ali su ga i tad spriječili zaposlenici tvrtke-vlasnika objekta, što se ponovilo i 20. kolovoza oko 6 sati ujutro kad je također spriječen.

image

Akcija Igora Legaza na pomorskom dobru kod Vile Elite

Mihael Barisic/Cropix

Prema tekstu optužnice, Legaz je 23.kolovoza oko 7,00 sati ponovno električnom brusilicom počeo piliti metalnu ogradu i zid na kojem se nalazi ta ograda te je srušio dio zida i tako ”Royal Resortu” pričinio štetu od oko 20 tisuća eura. Prema optužnici, zid je u međuvremenu obnovljen ali je 18. i 19.studenoga 2023. Legaz ponovno došao te izrezao i srušio oko metar i pol tog kamenog zida visine 40 i debljine 35 centimetara. Tad je polomio kamenu stijenu, prepilio više manjih zasađenih stabala pitospore i drugog ukrasnog bilja i dodatno deaktivirao 50 metara cijevi sustava za navodnjavanje, čime je načinio još neutvrđenu štetu.

image

Akcija Igora Legaza na pomorskom dobru kod Vile Elite

Mihael Barisic/Cropix

U optužnici koju je podnijelo dubrovačkom Općinskom sudu, Odvjetništvo traži da se, zbog oštećenja i uništenja, odnosno zbog toga što je tuđe stvari učinio neuporabljivima, Legaz osudi na vremensku kaznu od deset mjeseci zatvora, a zbog protupravnog oduzimanja tuđe pokretne stvari s četiri mjeseca zatvora, odnosno da mu se izreče jedinstvena kazna zatvora u trajanju od godinu dana. Recimo i to kako dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo predlaže da se na Legaza primjeni izricanje uvjetne osude na način da se vremenska kazna od godinu dana zatvora ne izvrši ako okrivljenik u razdoblju kušnje u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo. Neuvjetni dio presude koju Odvjetništvo traži odnosi se na obveza okrivljenika koji po pravomoćnosti presude, u roku od šest mjeseci, mora oštećenom trgovačkom društvo ”Royal Hotel and Resorts d.o.o.” nadoknaditi štetu od 25 tisuća eura.

image

Akcija Igora Legaza na pomorskom dobru kod Vile Elite

Mihael Barisic/Cropix

 

08. lipanj 2024 13:11