StoryEditorOCM
Crna kronikadan poslije

Kriminologinja o masakru u Beogradu: ‘Bojim se da ovo nije posljednji ovakav slučaj, strah me učinka ekspres-lonca‘

Piše vijesti sd
4. svibnja 2023. - 09:42

Dr. sc. Ivana Stevanović, direktorica Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu ustvrdila je da se nažalost dogodilo "ono što nitko nije ni sanjao da će se dogoditi u Srbiji".

"To su slike koje smo dosad gledali u SAD-u, što je tamo svakodnevica. O tome će mnogo bolje govoriti psiholozi i psihijatri, to je takozvani učinak ekspres-lonca. Ako su zaista točni podaci da je dječak godinama bio isključivan iz društva ili na neki način trpio nasilje vršnjaka, to je lekcija koju ćemo naučiti iz ovoga... Da u budućnosti radimo na sistemu vrijednosti i onome što nam je zaista bitno. Meni je zapanjujuća činjenica da je dječaku bilo tako lako dostupno oružje, kao i način na koji je on došao do njega, ušetao u školu s pištoljem i ne znam ni ja koliko metaka i učinio ovo u dvorištu škole i učionicama", rekla je kriminologinja dr. Ivana Stevanović i dodala da se "neke stvari, šta god uradili, ne mogu prevenirati", prenosi mondo.rs.

image
Antonio Balic/Cropix

Istaknula je da su prije 20 ili 30 godina također zabilježeni slučajevi "u kojima su maloljetnici, dobri učenici, činili teška kaznena djela".

"O tome govori efekt ekspres-lonca, ta djeca su ubijala članove obitelji zbog neke zabrane ili loše ocjene. Ovo je nešto što se nikada nije dogodilo u Srbiji, ali ne mogu tvrditi da se neće ponovno dogoditi. Živimo u vremenu koje je potpuno drugačije, nažalost, u vremenu suvremene tehnologije koja nam je, pored dobrih stvari, donijela i neke jako loše. Naša djeca trpe veliki pritisak i od strane vršnjaka i od svojih roditelja, zbog očekivanja. Kao da su zaboravili da budu prijatelji", kazala je dr Stevanović.

Prema pisanju medija, dečaka koji je pucao u OŠ „Vladislav Ribnikar“ vršnjaci su zvali - Štreber.

"Nažalost, više nije primarno da djeca budu drugovi, prijatelji. Moramo se kao društvo i kao država vratiti korak unazad. Riječ je o školi koja važi za jednu od elitnih škola u Beogradu. Jesmo li dovoljno radili s tom djecom da budu prijatelji? Ne želim okrivljavati nikoga u ovom trenutku, ali moramo se zapitati - što roditelji očekuju od svoje djece? Tisuće pokušaja je bilo da se zabrane mobilni telefoni u školama, a roditelji su bili protiv. Bojim se da ovo nije prvi i poslednji slučaj i da ćemo se s ovim u budućnosti suočavati", kazala je dr. sc. Stevanović, prenosi mondo.rs.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
30. lipanj 2024 21:52