StoryEditorOCM
VaterpoloPOŠTA S DALEKOG ISTOKA

Trofejni Dubrovčanin pod vodstvom televizijske zvijezde igrao u Tokiju protiv Japana: ‘Samo sam 2012. nastupio pred ovoliko gledatelja!‘

Piše Tonči Vlašić
14. lipnja 2024. - 18:04

Gotovo 5000 gledatelja je bilo na tribinama. Jesam li ikad igrao utakmicu pred toliko gledatelja? Jesam, u Londonu na Olimpijskim igrama. Ako se ne varam, tad ih je bilo i više – javio se iz Tokija 38-godišnji Nikša Dobud, trofejni hrvatski vaterpolist, sudionik utakmice kojom su Japanci ispunili tribine, te poželjeli sreću svojoj reprezentaciji na početku priprema za Olimpijske igre u Parizu.

Deseti put u povijesti je vaterpolska reprezentacija Japana sudionik Olimpijskih igara. Prije 50 godina i prije tri godine je bila domaćin najvećeg svjetskog sportskog događaja, baš u Tokiju, a sad će osmi put na put.

Prvi dio priprema odradila je u svom glavnom gradu, a u tome su im pomogli osim Dobuda, hrvatskog trofejnog igrača, olimpijskog pobjednika iz Londona 2012. godine, i dva nekadašnja sjajna reprezentativca Italije, Valentino Gallo i Niccolo Figari.

39-godišnji Gallo je bio svjetski prvak iz Šangaja 2011., i on je bio u Londonu 2012. godine, i bio je suparnik Dobudu u finalu, i tu zadnju utakmicu ne pamti po dobru. Plus Gallo ima olimpijsku broncu iz Rija 2016. godine. Figari, koji ima 36 godina, pak nema olimpijsku medalju, ali ima dva svjetska zlata s Italijom. Prvo je uzeo u Šangaju, a drugo u Gwangju 2019. godine. Gallo je s Posillipom bio klupski prvak Europe 2005., Dobud s Jugom 2006. i PRO Reccom 2021., a Figari se četiri puta s PRO Reccom popeo na krov Europe, 2010., 2012., 2015. i 2021. godine. Dobud osim olimpijskog zlata ima zlato s EP-a 2010., ima i tri bronce sa SP-a…

Zanimljivo, ekipa koja se suprostavila domaćinu, a za koju su igrala tri trofejna europska igrača (centar Dobud, bek Figari i desno krilo Gallo), vodila je japanska zvijezda, Koji Kikkawa, 58-godišnji glumac i pjevač. Utakmica je završila 17:12 pobjedom reprezentacije Japana, koja će krajem idućeg mjeseca pokušati prvi put u svojoj povijesti izboriti kroz nastup u skupini plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara.

image

Nikša Dobud (drugi s desna, u gornjem redu) sa selekcijom koja je igrala protiv reprezentacije Japana u Tokiju

Prvo ime reprezentacije Japana bio je njihov najpoznatiji igrač, Yusuke Inaba, koji je postigao  sedam pogodaka, dok je Dobud sa četiri pogotka bio prvi strijelac Kikkawinog ‘Dream Teama‘.

- Doputovali smo u Japan 10. lipnja, odradili smo nekoliko treninga s Japanom. Tu smo do 18. lipnja. Prvi put sam u Japanu. U ovom malo vremena, koliko sam ovdje, oduševio sam se. Tokio je fenomenalan grad. Domaćin se potrudio da dosta toga vidimo. Obišli smo već nekoliko znamenitosti grada, a nadam se kako ćemo vidjeti još toga. Oduševljen sam i kako su organizirali utakmicu, na koji način su privukli ljude, koji su ispunili tribine do posljednjeg mjesta. Meni je bilo prekrasno vidjeti toliko gledatelja na tribinama. Čestitao sam nakon utakmice direktoru reprezentacije Japana, Inoueu Takeshiju. Ovo je njegova zasluga – istaknuo je Dobud, koji je, kao i dvojica trofejnih talijanskih igrača, bio glavni igrač selekcije, koja se suprostavila reprezentaciji Japana u Tokiju pred 5000 gledatelja.  

image

Figari, Dobud, direktor reprezentacije Japana Inoue Takeshi i Gallo nakon jednog treninga u Tokiju

14. lipanj 2024 18:13