StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO

Tko kaže kako se ne može do pobjede nakon 1:7, 2:9 i 3:10, Hrvatska do prvih bodova u Argentini

Piše Tonči Vlašić
4. srpnja 2024. - 05:55

Vodila je Španjolska 4:1 nakon prve četvrtine, zatim u drugoj četvrtini sa 7:1 i 9:2, te 10:4 nakon druge, ali u nastavku 9:3 za Hrvatsku, te su peterci odlučivali tko će nakon utakmice imati dva, a tko će ostati na samo jednom bodu. I uspjela je Hrvatska nakon maratona peteraca doći do pobjede – 11:10 na peterce, ukupan rezultat 24:23.

I tako eto u 2. kolu natjecanja u skupini ‘B’ prvih bodova za naše na Svjetskom prvenstvu za igrače do 18 godina, koje se igra u glavnom argentinskom gradu, Buenos Airesu, a kako je Italija, koja nas je dobila na startu s 12:8, s 10:9 svladala Grčku, koja je u 1. kolu bila bolja od Španjolske 13:10, naši imaju priliku pobjedom u posljednjem 3. kolu protiv Grčke izboriti drugo mjesto, te izravan plasman u četvrtfinale.

Naime, dva najbolja sastava skupine preskaču osminu finala, koju će igrati treći i četvrti iz skupine. Italija je već osigurala prvo mjesto u skupini ‘B’, jednoj od dvije skupine prvog razreda. Treći i četvrti iz skupine prvog razreda u osmini finala igraju protiv najboljih sastava iz drugog razreda za prolaz među osam najboljih. U drugoj skupini prvog razreda, skupini A, Srbija ima svih 6 bodova nakon 2. kola, ali još nije osigurala četvrtfinale jer se može dogoditi da se zatvori krug u kojem će tri reprezentacije biti sa 6 bodova, a ona je Mađarsku dobila sa samo pogotkom razlike, a s koliko je Mađarska bila bolja od Crne Gore, koja je suparnik Srbije u zadnjem kolu. Isto tako, SAD, koji je bez boda, može pobjedom protiv Mađarske u 3. kolu, ako Srbija dobije Crnu Goru, do drugog mjesta. Za to joj treba pobjeda s tri i više razlike.

Protiv Španjolske poveli smo s igračem više nakon 19 sekundi igre pogotkom Duje Cuzzija. Potom serija Španjolske 7:0. Bez pogotka smo bili 12 minuta i 55 sekundi igre. Naime, drugi pogodak postigli smo dvije minute i 46 sekundi prije kraja druge četvrtine (Viktor Tončinić s igračem više).   

Za 3:9 naciljao je Ante Jerković minutu i 29 sekundi do kraja druge četvrtine, a za 4:10 sekundu prije kraja prvog poluvremena vidjeli smo prekrasan pogodak Lena Dujmića. U trećoj četvrtini pogađali su Mislav Ćurković, zatim je dva peterca u nizu realizirao Dujmić, pa Amar Fajković s igračem više dvije minute i 8 sekundi prije kraja treće četvrtine. Početkom zadnje četvrtine, nakon obrane Nikole Batoša, Cuzzi je doveo Hrvatsku na samo pogodak zaostatka (9:10). Španjolska je 6 minuta i 49 sekundi prije kraja prekinula našu seriju 6:0, te povela s 11:9. Četiri i pol minute prije kraja, nakon što je prethodno Batoš upisao novu obranu, Bartul Bučević je strijelac za 10:11, za 11:12 pogodio je s igračem više Dujmić, pospremio je odbijanac nakon što je Jerković zatresao gredu. Bučević je 2 minute i 47 sekundi prije kraja izjednačio na 12:12, a 52 sekunde prije kraja četvrte četvrtine, realiziravši igrača više, Hrvatska je pogotkom Ćurkovića povela s 13:12. Španjolska je izjednačila na 13:13 37 sekundi do kraja. U zadnjem napadu dva šuta Hrvatske, zadnji s igračem više, ali ništa od novog pogotka.

Peterci? Mijenjali su se vratari, Antoan Špilar i Nikola Batoš, isto je bilo i na strani Španjolske. Cuzzi je pogodio za Hrvatsku u prvoj, šestoj i jedanaestoj seriji, Jerković u drugoj i sedmoj, Nikola Prezzi u trećoj i osmoj, Ćurković u četvrtoj i devetoj, te Dujmić u petoj i desetoj. U jedanaestoj seriji Batoš je zaustavio peterac Tomasu Perroneu, nećaku Felipe Perronea. Prethodno je Špilar dva puta bio vraški blizu obraniti peterac, pogotovo u devetoj seriji. Cuzzi je nakon obrane Batoša, bio treći put siguran s pet metara.

Trojica Jugaša su na SP-u: Špilar, Jerković i Maro Šušić.

Hrvatska protiv Grčke igra u petak, 5. srpnja (1.30 sati po hrvatskom vremenu). 

04. srpanj 2024 06:34