StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO DO 19 GODINA

Sve prosuli u završnici, Mađarska zapjevala nakon pogotka kojeg je postigla sekundu prije kraja utakmice

Piše Tonči Vlašić
1. rujna 2024. - 14:29

Hrvatska je porazom počela nastup na Europskom prvenstvu za igrače do 19 godina u Bugarskoj, i to je na startu izgubila od Mađarske s 9:10. Neki dan u Szegedu, na pripremnom turniru, nakon dobrog prvog poluvremena poražena je s 4:9, dok je ovaj put vodila 28 minuta, ali sve dobro što je do tad napravila, prosula je u zadnje četiri minute utakmice.  

Dominik Obuljen i Ivuša Burđelez su nam donijeli 2:0 nakon nepune tri minute igre, ali potom 3:0 Mađara čije je vodstvo 45 sekundi prije kraja prve četvrtine anulirao Gabrijel Burburan. I naši su uzvratili na isti način. Početkom druge četvrtine Vlaho Pavlić je pogodio za 4:3, a Maro Šušić za 5:3. Na veliki odmor smo otišli s plus dva drugim pogotkom Burburana.

Sredinom treće četvrtine Pavlić je svojim drugim pogotkom potpisao naše vodstvo 7:5. Tad smo drugi put na utakmici imali igrača više za otići na plus tri. Zadnju četvrtinu dočekali smo s pogotkom viška (Mađarska je realizirala peterac, te smanjila na 6:7). Početkom posljednje četvrtine Šušić nas je vratio na plus dva (8:6), Luka Penava je točno pet minuta do kraja pogodio za 9:7. Mađarska je u 29. minuti s dva pogotka, drugi iz peterca, izjednačila na 9:9, a za pobjedu pogodila sekundu prije kraja utakmice. Naši nisu našli rješenje za Olivera Csabu Leinwebera, koji je postigao posljednja dva pogotka za Mađarsku, a ukupno šest. Naši pri rezultatu 9:9 nisu realizirali igrača više... 

Od petorice Jugaša, koji su na EP-u, protiv Mađarske je osim Burđeleza, Pavlića i Šušića igrao još Mauro Prkoča (peti je Ante Jerković, pomoćnik izbornika je Igor Računica, a s reprezentacijom je i Emil Nikolić, jedan od najtrofejnijih trenera Jug Adriatic osiguranja). 

Hrvatska je u skupini ‘A‘ u kojoj su još Španjolska i Crna Gora, dok su u drugoj skupini prvog razreda Njemačka, Grčka, Italija i Srbija. Po dvije najbolje će izravno u četvrtfinale, treći i četvrti će razigravati s najboljima iz dvije skupine drugog razreda, ‘C‘ i ‘D‘, za mjesto među osam najboljih. U skupini ‘C‘ su Nizozemska, Turska, Francuska i Malta, a u skupini ‘D‘ Rumunjska, Češka, Bugarska i Slovenija.

Naši u 2. kolu igraju sa Španjolskom (ponedjeljak, 2. rujna, 20.15 sati), a u 3. kolu protiv Crne Gore (utorak, 3. rujna, 16.45 sati).

   

19. rujan 2024 17:22