StoryEditorOCM
VaterpoloFINAL 4 EUROPSKE LIGE PRVAKA

Smjena na tronu, Mađar udario igrača mađarskog prvaka i srušio talijanskog

Piše Tonči Vlašić
7. lipnja 2024. - 23:28

Ferencvaros je drugi put prvak Europe, zaustavio je niz PRO Recca, nije mu dozvolio da ostvari povijesni doseg – bude prvi klub u povijesti najelitnijeg natjecanja koji je četvrti put u nizu prvak Europe.

Mađarski prvak je dobio drugu četvrtinu s 4:2, te imao na poluvremenu vodstvo 6:4. U trećoj četvrtini je vodio i s tri razlike. Četiri i pol minute prije kraja, pri vodstvu Ferencvarosa 9:8, Mađar u kapici PRO Recca Gergo Zalanki je udario Daniila Merkulova. Isključen je bez prava zamjene...

- Bila je odlična utakmica sve do četiri minute prije kraja, do trenutka, kojeg nisam vidio, a kojeg nisu ponovili na ekranu, te nismo mogli znati je li bilo udaranja ili ne, ali nakon toga su počele kompenzacije, kompenzacija na kompenzaciju... Recco se unatoč tome vratio u igru. Moram priznati da me je Ferencvaros iznenadio. Igrao je iznad svojih mogućnosti – rekao je Elvis Fatović, legendarni igrač Juga, poslije trener, koji je danas na klupi najbolje španjolske momčadi, Zodiac CNA Barcelonete.  

- Osobno sam vidio Recca na tronu, ali mi je žao što je na ovaj način zaključeno finale. U finalu su bile definitivno dvije najbolje ekipe. Kažem, žao mi je zbog zadnje četiri minute. Inače, Ferencvaros je iznenadio. Odlično se postavio. Glavni cilj mu je bio neutralizirati centre, a to je dobro radio. Prvo s presingom, potom s pokretnom zonom, pa s M zonom. I vratar Ferencvarosa Vogel je bio dosta dobar. Recco je s druge strane mašina koja se vraća, imaju tu kvalitetu, kvalitetu za to. Na kraju su se i vratili. Imali su priliku, unatoč brutalnom prekršaju, s igračem više izboriti peterce. Nisu uspjeli. Promašili su tog igrača više za izjednačenje. Ponavljam, žao mi je da se utakmica zaključila na ovakav način – rekao je Fatović.

image

PRO Recco

Tonči Vlašić/

Ferencvaros je 2019. prvi put bio prvak Europe, u tom svom prvom finalu dobio je Olympiacos. Dvije godine poslije izgubio je finale od PRO Recca u Beogradu. Sad tri godine poslije toga, u svom trećem finalu novi naslov. PRO Recco je ostao na jedanaest naslova prvaka.

Sandro Sukno je ove sezone uzeo s PRO Reccom europski Superkup, te prvenstvo Italije. Nije uspio Kup Italije (AN Brescia), to mu je bio prvi poraz ove sezone, a sad je upisao drugi. Do finala najelitnijeg europskog natjecanja stigao je bez poraza.

Treći je Olympiacos, koji je s 9:6 dobio Novi Beograd.

25. lipanj 2024 09:31