StoryEditorOCM
VaterpoloEUROCUP

Parles-tu français? Vjekovi pomoćnici se vraćaju ‘doma‘. Jedan je tamo bio sve: Koliko? Ha, deset godina!

Piše Tonči Vlašić
16. listopada 2024. - 11:28

Autobusom do Splita, a zatim će dva puta u zrakoplov - prvo let do Stuttgarta, a nakon toga do Strasbourga. Jugaši opet idu u Francusku. Prije 20-ak dana su tamo igrali kvalifikacije za EuroCup, dobili sve četiri utakmice, te izborili nastup u skupini natjecanja, kojeg su lani osvojili. Čeka ih sad prvo gostovanje u skupini ‘A‘. Ugostit će ih Team Strasbourg nakon što su prošli tjedan u 1. kolu skupine dobili u Gružu grčki Apollon Smyrnis

Kvalifikacije su igrali na jugu, u Aix en Provance, 25 kilometara sjeverno od Marseillea, drugog po veličini grada u Francuskoj, a sad su u sedmom, koji je na istoku, na rijeci Rajni, i čiji je centar UNESCO proglasio svjetskom baštinom 1988. godine, devet godina nakon što se Dubrovnik našao na tom popisu. 

Team Strasbourg? Zovemo Igora Računicu, pomoćnog trenera Vjeka Kobešćaka. Tko će bolje znat od njega suparnika u četvrtak navečer. Tko ne zna, Računica je u Strasbourgu bio, koliko? 

- Ha, deset godina – kaže Računica koji je prvo bio igrač, zatim trener i na kraju sportski direktor kluba. Dakle, tu je zaključio igračku karijeru, i to je bilo u sezoni 2016./17. koju je počeo kao igrač, a zatim u drugom dijelu bio trener. Strasbourg je te sezone bio prvi na kraju ligaškog dijela vaterpolskog prvenstva Francuske, a to mu nikad prije nije uspjelo. Međutim, nije uspio otići u doigravanju do kraja. Preskočio je Nicu u polufinalu, ali ne u finalu i CN Marseille.

Ali, nije dugo čekao na novu priliku za naslov. Iako je konkurencija imala u svojim redovima zvučnija imena, iako je bila s većim proračunima, Strasbourg je 2018. godine slavio naslov prvaka Francuske, i to je u finalu dobio Pays D‘aix Natation, koji je krajem prošlog mjeseca bio domaćin Jugašima u kvalifikacijama za EuroCup. Igor nije bio jedini iz Gruža koji je doprinio uspjehu Strasbourga – Nikola Sutić je igrao, te bio jedan od najzaslužnijih za trijumf. Plus, iz Hrvatske još u kapici Strasbourga tad dvojica Splićana, Marko Bratić i Boris Letica, te Zagrepčanin David Babić.

- Strasbourg je na naslov prvaka čekao od 1963. godine, a stoji podatak kako od 1969. godine niti jedan kolektiv u cijeloj Alcasu, to je pokrajina u Francuskoj u kojoj je Strasbourh, nije bio prvak države – istaknuo je tad Računica, koji je kao igrač Juga dva puta je osvajao naslov prvaka Europe, 2001. i 2006. godine. Gruž je napustio baš nakon drugog naslova najboljeg u Europi. Prvo je igrao u Italiji, potom u Grčkoj pa u Sloveniji. Potom povratak u Hrvatsku, ali ne u Juga, već je igrao za Solaris. Nakon toga opet vanka, i opet u Grčku, pa nakon toga opet u Italiju. U ljeto 2013. dobio je poziv iz Francuske. Već druge sezone u Starsbourgu je dobio čast da bude kapetan, a u četvrtoj sezoni je uslijedio već spomenuti zbogom igranju na kraju 2016. godine te u drugom dijelu sezone početak trenerske karijere.

image

Igor Računica na Final 6 europske LIge prvaka 2018. u Genovi prati polufinalnu utakmicu Juga i PRO Reeca

Strasbourgu je bio prvak Francuske i 2019., a tad je u finalu dobio CN Marseille, pobjednika Eurokupa, prvi francuski klub koji je osvojio jedno europsko klupsko natjecanje. Tad su trojica Dubrovčana doprinijela uspjehu, osim Računice i Sutića, igrao je i Pavo Marković.

Dakle, oba pomoćnika Vjeka Kobešćaka, koji s Florianom Bruzzom vodi reprezentaciju Francuske, vraćaju se ‘doma’. Šalimo se, domaćin će morati bit tih kad se za vrijeme utakmice bude dogovarao što i kako odigrati jer će ga kompletni stožer Jug Adriatic osiguranja dobro razumjeti. 

- Hahaha, tako nekako... Kakav je danas Team Strasbourg? Zadnje tri sezone je bez pobjedničkog postolja, dakle, nije među tri najbolja. Imaju četiri Crnogorca, u odnosu na prošlu sezonu došao je Martin Gardašević iz hercegnovskog Jadrana, a otišao je Splićanin Antonio Buha, koji je igrao tamo od 2020. godine. Zatim tu su još Vlado Popadić, Marko Petković i Saša Mišić, a vratar je francuski broj jedan, Hugo Fontani.

Mišić je s Crnom Gorom bio svjetski doprvak 2013. u Barceloni i europski doprvak u Beogradu 2016. godine kad je u Riju na Olimpijskim igrama bio četvrti. Popadić je igrao na Olimpijskim igrama 2021. u Tokiju, te sad u Parizu... Fontani je jedan od najzaslužnijih za četvrto mjesto Francuske ove godine na SP-u u Dohi. Nije bio loš ni na OIimpijskim igrama u Parizu, međutim, to nije pomoglo domaćinu da prođe skupinu...

- Analizirali smo njihove nastupe u skupini, koju su igrali u Šapcu, te prvu utakmicu u skupini protiv AN Brescie (poraz u Italiji 9:11). Igraju puno M zonu, nemaju klasičnog beka. Dosta se oslanjaju na Fontanija – reći će Računica. 

SKUPINA ‘A‘

Rezultati, 1. kolo, 10. listopada: Jug AO – GS Apollon Smyrnis 14:10, AN Brescia - Team Strasbourg 11:9.

Poredak: 1. Jug AO 3 boda (14:10), 2. AN Brescia 3 boda (11:9), 3. Team Strasbourg bez boda (9:11), 4. GS Apollon Smyrnis bez boda (10:14).

Raspored, 2. kolo, 17. listopada: Team Strasbourg – Jug AO, GS Apollon Smyrnis – AN Brescia, 3. kolo, 31. listopada: AN Brescia – Jug AO, Team Strasbourg – GS Apollon Smyrnis, 4. kolo, 14. studenog: GS Apollon Smyrnis – Jug AO, Team Strasbourg – AN Brescia, 5. kolo, 21. studenog: Jug AO – Team Strasbourg, AN Brescia – GS Apollon Smyrnis, 6. kolo, 5. prosinca: Jug AO – AN Brescia, GS Apollon Smyrnis – Team Strasbourg.

Prva dva mjesta vode u osminu finala. 

U kvalifikacijama za EuroCup Jugaši su dobili sve četiri utakmice, hoće li se nakon nastupa u Strasbourgu moći pohvaliti kako im je u Francuskoj bilo sve za pet?

Utakmica Team Strasbourg - Jug Adriatic osiguranje igra se u četvrtak, 17. listopada, s početkom u 20 sati.

image

Branimir Herceg i Rino Burić

Tonči Vlašić/
16. listopad 2024 12:17