StoryEditorOCM
VaterpoloJEDNOGLASNO

Oglasio se Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje. Je li ovo znači zbogom Regionalnoj ligi?

Piše Tonči Vlašić
11. rujna 2024. - 23:10

Oglasio se Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje, imala je sjednicu uprava dubrovačkog kluba ove srijede, 11. rujna, te je donijela jednoglasnu odluku. Objavila ju je na svojoj stranici, a ona glasi: Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje neće igrati domaće utakmice protiv kotorskog Primorca u sklopu Regionalne vaterpolo lige na ”neutralnom” bazenu, te domaćini možemo biti jedino na svom bazenu u Dubrovniku, u Gružu.

- Mi u Hrvatskom vaterpolskom savezu nemamo ništa protiv Primorca, već naziva bazena u Kotoru. Oni su ponudili da se utakmice s hrvatskim klubovima igraju na drugom bazenu, a za uzvrat iz nekih sportskih razloga i mi naše utakmice, kad budemo igrali u Hrvatskoj, da ne igramo baš na našim bazenima – riječi su Mladena Drnasina, predsjednika HVS-a.

- To je jedan sportski ustupak. Zapravo, ne gledam na to kao ustupak, već pronalaženje rješenja gdje svi imamo interes. To je kompromisni prijedlog kojega klubovi usvajaju. Nije idealno, ali s obzirom da nam je i dalje interes da igramo Regionalnu ligu, ne samo nama, već i drugim sudionicima iz sportskih razloga, pristajemo na to. Konkretno Jug u Regionalnoj ligi ima jake utakmice i protiv Novog Beograda, Jadrana Herceg Novi, Primorca pa i Crvene Zvezde. To je bio jedini način da se Regionalna liga nastavi. Nije nam bio interes da se ona igra turnirski. Ako nastavimo isključivo po ligaškom sustavu, a ne turnirskom, svi su podržali ovaj model. Turnirski sustav smo uveli radi korone, i nije se pokazao kao dobar, izostaje interes. Morali smo se vratiti na ligaški sustav natjecanja i ovo je bilo kompromisno rješenje, nikakvo podilaženje. Savez je kontaktirao klubove i načelno je dobio odobrenje od svih, a treba provjeriti s Bukićem je li provedena odluka unutar Regionalne lige – rekao je Drnasin. 

Oglasio se tad i Perica Bukić.

- Interes svih klubova je da igraju što više jakih utakmica. Ako Jug ili bilo tko drugi može postići to da Primorac pristane igrati izvan Kotora, a da igraju u Gružu… Njihovi zahtjevi su bili svakakvi, neću ulaziti u genezu naših pregovora, i ovo je nešto najviše što smo mogli dobiti. Ako mi od Primorca tražimo da ne igra u Kotoru, kako mi s druge strane nećemo nešto recipročno ponuditi. Ako Primorac ne igra u Kotoru da ni Jug ne igra u Gružu. To je nekakav kompromis – istaknuo je izvršni direktor HVS-a.

Vrijeme prolazi, grad Kotor i Vaterpolski klub Primorac su ostali pri odluci da se bazen zove Zoran Gopčević. To je bio uspješan igrač kotorskog kluba, ali mnogi hrvatski državljani ne pamte ga po tome, već po njegovoj ulozi izvan bazena početkom 90-ih. Gopčević je, naime, bio zapovjednik straže u zloglasnom logoru Morinj, a oni koji su bili tamo, osjetili su njegovu ruku na svojim leđima. 

Potvrđuje to Podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora u svom priopćenju: ‘Crnogorci su tražili „reciprocitet“, da ukoliko hrvatski klubovi neće igrati na bazenu „Zoran Gopčević“ onda se utakmice u Hrvatskoj neće igrati ni na bazenima naših klubova. Kako stvari stoje, naši su pristali na „ustupak“ ne vodeći računa zbog kojih se razloga do sada nije igralo u Kotoru, na bazenu koji nosi ime po zapovjedniku straže u logoru Morinj, te su na taj način ozbiljno retraumatizirali bivše logoraše, nas 400-tinjak, od kojih je više od trećina umrla.

312 logoraša iz naše županije, 40-ak iz RH, te 50-ak iz Hercegovine. Najmlađi je imao 13 godina, a najstariji 82 godine! Tamo smo proveli 17.800 dana, a logoraši su bili zatočeni od mjesec dana do devet mjeseci! Žene su zatočili u zatvoru u Kumboru. Usprkos tome, naši bi ipak igrali tj. pristali na ucjenu iz Crne Gore, bez obzira na počinjeni zločin i samog zločinca Gopčevića.

Posebno boli izjava lokal patriota Željana Konsua (citiram njegov osobni stav)... kako više ne postoje zapreke i razlozi za neodigravanjem utakmica u Kotoru te da smo mi u Dubrovniku najpozvaniji govoriti o tome... Jadni li ste, gospodine Konsuo i ostali.....do Zagreba!! Jeste li već zaboravili nedavnu prošlost? Što radite izdajući i pljujući žrtve logora Morinj i Kumbor, njihovu krv, suze, svakodnevne batine koje su dobïvalì samo zato što su Hrvati i vole svoju zemlju! Gospodine Konsuo, imao si dovoljno mandata da predložiš imenovanje bazena u Gružu po, npr. herojskoj 163 brigade HV!! Pa eto, i mi logoraši imamo svoj stav!

Možeš li onima koji su život tamo ostavili, njihovim obiteljima, djeci, ženama, napaćenim zarobljenicima, objasniti veličanje imena zapovjednika logorske straže? Možeš li razumjeti patnju i muku holokausta kojeg smo proživjeli i zbog kojeg i dan danas imamo posljedice? Ispred Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora izražavamo protivljenje odigravanja vaterpolo utakmica hrvatskih klubova na bazenu koji nosi ime ratnog zločinca.

Protivimo se ustupcima Vaterpolski savez Crne gore, Vaterpolski klub Primorac, stavovima i ponašanju njihovog predsjednika Siniše Kovačevića, pobornika srpsko-crnogorske agresije na hrvatski jug, koji je nedavno organizirao prosvjed protiv postavljanja spomen ploče u logoru Morinj. A vi ga još zovete na festu povodom 100 godina Vaterpolskog kluba Jug!

Onima koji su odlučili bazen nazvati Gopčevićevim imenom, mogu samo poručiti da su pokazalİ svoje pravo lice, mišljenje i stavove, ne obazirući se i pravdajući zločin koji se dogodio nad Hrvatima. Od davnina Srbi i Crnogorci pretendiraju na hrvatski teritorij, a logori Morinj i Kumbor su bili jedna u nizu tamnica hrvatskog puka, naših sugrađana i suboraca koji su branili i obranili Grad i Domovinu od agresora.

Inzistiramo da Hrvatski klubovi i reprezentacija ne igraju na tom bazenu, pozivamo na razum i pijetet... SVE, od načelnika općina, gradonačelnika, župana do Ministarstva branitelja, Turizma i sporta, MVP i Vlade RH. Ako ne znaš šta je bilo, upitaj‘ - stoji u priopćenju kojega potpisuje Hrvatsko društvo logoraša dubrovačko-neretvanske županije. 

Stoji kako je Konsuo u svojoj izjavi, nakon što je HVS upoznao javnost s prijedlogom, istaknuo kako on neće glasati za, a to je na kraju i napravio. Potvrđuje to današnje priopćenje kluba, koje je, Konsuo je član najužeg vodstva od 1998. godine, jednoglasno donijelo odluku kako Jug Adriatic osiguranje ne želi igrati, kad je domaćin Primorcu, izvan svog Gruža.

I kad je odluka Gruža takva, je li ovo zbogom Regionalnoj ligi, je li ovo kraj priče o ‘najjačoj ligi svijeta‘, koja je počela 2008. godine? Opet, Regionalna liga nije u cijeloj priči najveći problem, već su to europski kupovi. Što ako europski put Jugaše dovede do Primorca, te gostovanja u Kotoru? Što tad? Tko će tad donijeti odluku, nećemo igrati, a ta odluka po svemu sudeći donosi vremensku kaznu zabrane igranja u Europi.

20. rujan 2024 01:34