StoryEditorOCM
VaterpoloBITKA ZA LIGU PRVAKA

Jug protiv istog suparnika otvara i ovu sezonu, njegov mali će biti kontra njega u Gružu, ali i jedan svjetski velikan, poznato lice

Piše Tonči Vlašić
10. rujna 2024. - 10:16

Jacob Merčep je karijeru nastavio u kapici Dinama iz Bukurešta, i nije Dubrovčanin jedini, koji je igrao na Olimpijskim igrama za Australiju, a koji će na startu kvalifikacijskog turnira za popunu europske Lige prvaka, koji se igra od 12. do 15. rujna u Gružu, biti u četvrtak navečer kontra Jug Adriatic osiguranja. 

Drugi je 25-godišnji Charles Negus, a obojica su u reprezentaciji Australije od 2022. godine. Merčep je u Parizu postigao osam, a Negus tri pogotka. Australija je izborila drugi put u povijesti četvrtfinale, zauzela na kraju osmo mjesto. Pamti se kako je dobila u skupini s 8:3 Srbiju, koja je na kraju osvojila zlato. 

Novo ime u Dinama je Niko Čubranić, 21-godišnjak, koji je prošle sezone bio u kapici Primorja Erste banka, te kontra Jugaša ne samo u domaćim natjecanjima i Regionalnoj ligi, već i u finalu Eurocupa kad je Gruž usred Rijeke slavio osvajanje svog 70. trofeja u klupskoj povijesti. Na koga će to još morati pripaziti Jugaši u 1. kolu turnira kad budu igrali protiv doprvaka Rumunjske?

Dinamo ima dva iskusna igrača, među vratnicama je Dragoș Stoenescu, a centar je svjetski poznato ime, koliko je samo muke zadao Cosmin Radu Jugašima u kapici riječkog Primorja, te zagrebačke Mladosti. Radu će uskoro otpuhati 43 svjećice na rođendanskoj torti. Mislilo se kako je njegov pogodak iz peterca u majstorici finala prvenstva Hrvatske 2021., petoj utakmici, kojim je donio Mladosti naslov prvaka nakon 13 godina, posljednji pogodak u karijeri, kako će nakon te utakmice u Gružu objesiti kapicu o klin. Međutim, nije na radost mladih igrača Dinama. 

Radu je prije 25 godina imao debi za Rumunjsku s kojom je bio četvrti na EP-u u Beogradu 2006., godinu dana prije tog najboljeg plasmana - šesti na SP-u u Montrealu, 2012. deseti na Olimpijskim  igrama u Londonu kad su naši bili zlatni. Pamti se kako je 2011. bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Šangaju, a tad je Hrvatska uzela broncu. 

image

Cosmin Radu slavi osvajanje naslova prvaka Hrvatske sa zagrebačkom Mladosti 2021. godine u Gružu

Tonci Plazibat/Cropix

Tu je i povratnik u klub, rumunjski reprezentativac Andrei Prioteasa. Igrao je nedavno u Parizu, prije toga na svjetskom prvenstvu, te na ukupno četiri europska prvenstva. U karijeri je nosio kapicu Oradee, Steaue, u Francuskoj Noisy-le-Seca, a u Njemačkoj Spandaua 04 s kojim je osvojio tri trofeja.

I lani je Jugašima prvi suparnik u kvalifikacijama za najelitnije europsko natjecanje bio Dinamo iz Bukurešta. Momčad Vjeka Kobešćaka je bila uvjerljiva (16:4) igrajući u sastavu: Popadić, Mozara, Djerkovic, Lazić (2), Joković (1), Burđelez, Daube (3), Cabanas (4), Kržić, Burić (3), Grgurević (1), Žuvela (2) i Jurišić.

Sad u odnosu na taj sastav u redovima Juga nema više Franka Lazića (HAVK Mladost), Hannesa Daubea (u Parizu je rekao kako će iduće sezone igrati u SAD-u), te Gorana Grgurevića (Budućnost Podgorica). Merčep se prošle sezone priključio Jugu nakon SP-a u Dohi, kao i vratar Fran Čubranić, najstariji brat vaterpolske obitelji, Niko je mlađi, a najmlađi Mauro Ivan, koji je kapetan zlatne hrvatske reprezentacije i najbolji vratar upravo završenog EP-a za igrače do 19 godina. Gruž je imao petoricu svoje djece u tom uspjehu, Ivuša Burđelez i Mauro Prkoča su već neizostavni članovi prve momčadi, to bi trebao biti od ove sezone i Vlaho Pavlić, koji je bio najbolji strijelac EP-a u Bugarskoj, a koji je prošle sezone iskustvo stjecao igrajući u kapici KPK. Kobešćak je najavio kako će priključiti radu prve momčadi i Mara Šušića, koji, iako je najmlađi član zlatne hrvatske reprezentacije, bio njen drugi strijelac sa 16 pogodaka...

Jedino novo ime u redovima Jug Adriatic osiguranja je Branimir Herceg, centar, koji je stigao iz zagrebačke Mladosti. 

Jugaši za cilj imaju plasman u europsku Ligu prvaka, zauzeti upražnjeno mjesto u skupini u kojoj su Zodiac CNA Barceloneta, CN Marseille i Vasas Plaket. To donosi samo prvo mjesto na turniru u Gružu gdje su mu osim Dinama suparnici još  hercegnovski Jadran, CN Barcelona, te Banja Luka

Kvalifikacijski turnir u Gružu otvaraju u četvrtak, 12. rujna, Jug Adriatic osiguranje i Dinamo Bukurešt u 18.30 sati. 

JUGOV PUT

Kvalifikacijski turnir u Gružu za plasman u najelitnije europsko klupsko natjecanje, Ligu prvaka, otvorit će u četvrtak, 12. rujna, u 18.30 sati Jug Adriatic osiguranje i Dinamo iz Bukurešta. U petak, 13. rujna, u 2. kolu, od 18.30 sati možda utakmica odluke (Jug Adriatic osiguranje - hercegnovski Jadran).

Jug Adriatic osiguranje je slobodan u subotu prijepodne, kad se igraju utakmice 3. kola, a poslijepodne igra od 18.30 sati protiv CN Barcelona, a u zadnjem kolu, u nedjelju, 15. rujna, od 12.30 sati protivnik mu je Banja Luka.

18. rujan 2024 01:28