StoryEditorOCM
VaterpoloBAZENI UTIHNULI |

HRVATSKI VATERPOLSKI SAVEZ ČEKA Željan Konsuo: ‘Najiskrenije, i da se donesu odluke kakve je donio odbojkaški savez, u Jugu ne bi bilo zadovoljstva!‘

Piše Tonči Vlašić
2. travnja 2020. - 17:06
Hrvatski odbojkaški savez je prvi donio odluku – prvenstvo se prekida i u obzir se uzima trenutni poredak, proglasio je prvake, odbojkašice zagrebačke Mladosti i odbojkaši Mladosti iz Kaštel Lukšića, te klubove iz nižih liga, koji su zauzimali pozicije koje su donosile izravan plasman u veći rang ili razigravanje za veći rang, 'prebacio' u veći uz dodatak: nitko ne ispada u niži. Jučer je Hrvatski košarkaški savez odlučio pak drugačije - 'izbrisao' je sezonu 2019./20., kao da je nije bilo, te odlučio kako je iduća sezona, 2020./21. takoreći ova poništena sezona ispočetka.

Odluka Hrvatskog odbojkaškog saveza je razveselila odbojkašice Dubrovnika, koje su tako izborile najveći rang natjecanja, plasirale se u Super ligu, dok je odluka Hrvatskog košarkaškog saveza razočarala sve u Ženskom košarkaškom klubu Ragusa, koji je bio bez poraza u oba domaća natjecanja.

Što je s vaterpolskim natjecanjima, tj. je li Hrvatski vaterpolski savez donio odluku? Vaterpolisti Jug Adriatic osiguranja su poput košarkašica Raguse u trenutku prekida bili broj jedan u Regionalnoj ligi, kao takvi domaćini završnog turnira, koji se trebao prema kalendaru igrati 3. i 4. travnja u Gružu, a u Euroligi na poziciji koja vodi na završni turnir, Final 8.

- Nikakva odluka nije donesena za natjecanja pod ingerencijom Hrvatskog vaterpolskog saveza. Više je opcija u igri, ali sve ovise o tome kad će se ova ružna životna priča u kojoj smo se našli zaključiti. Jedna od opcija o kojoj se raspravlja je i nastavak natjecanje tijekom ljeta, ali takva odluka donosi opet određene probleme. Što ćemo s ugovorima igrača, koji, onima kojima ističu, vrijede u većini slučajeva do kraja šestog mjeseca. Uglavnom, zaključili smo kako nema potrebe žurit s odlukom. Morate biti svjesni i kad se sve ovo smiri, kad se steknu uvjeti za trening, trebat će svima mjesec i pol dana da se pripreme za nastavak sezone budući je sad sve stalo, nitko ne trenira, a i ako netko trenira kod kuće, na suhom, to je naravno, pogotovo kad je riječ o vaterpolu, daleko od pravog treninga. Bit ću iskren, s obzirom kakva je situacija, koliko je vremena potrebno za povratak u bazen, manji su izgledi da ćemo uspjeti sezonu odigrati do kraja - rekao je Željan Konsuo, dopredsjednik Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje, ali i dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Ako budete morali donijeti odluku kako nema nastavka, hoćete li donijeti odluku kakvu je donio Hrvatski odbojkaški savez ili Hrvatski košarkaški savez?

- Rekao sam, više je opcija, a opet, najiskrenije, i da se donese odluka kakvu je donio Hrvatski odbojkaški savez, te se Jug proglasi prvakom, u Jugu ne bi bilo zadovoljstva.

Budući je Konsuo i član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora te Nacionalnog vijeća za sport, pitanja: Hoće li biti olimpijskih kvalifikacija za vaterpoliste, koje su se trebale krajem ožujka igrati u Rotterdamu, a nisu? Budući su Olimpijske igre u Tokiju odgođene, te pomaknute za godinu dana, održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza, hoće li možda neko drugo međunarodno natjecanje biti ujedno kvalifikacijsko za Olimpijske igre, te imate li informaciju u koji termin seli Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, koje se trebalo održati također u Japanu, u Fukuoki od 16. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine budući su tad Olimpijske igre?

- Još nema nikakvih odluka i ništa se ne zna. To je odgovor na sva ta pitanja. Osobno, najvažnije je to što se prije neki dan donijela odluka o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana, a to moramo zahvaliti većim igračima od nas, prvenstveno tu mislim na odluku prvo Kanade, potom Australije kako neće slati svoje sportaše ovo ljeto u Tokio. Nakon što je to za rezultat imalo odluku da se odgađaju Olimpijske igre znali smo kako neće biti navrat na nos odluka, te kako sportaši neće imati loše pripreme za najveće svjetsko natjecanje.

S obzirom na izgledno tešku gospodarsku situaciju, koja očekuje sve klubove nakon ove situacije s koronavirusom, svjedoci smo poteza uprava brojnih sportskih klubova, kakva je situacija s Vaterpolskim klubom Jug Adriatic osiguranje?

- Gledamo prije svega dobro promišljat, te donijeti na kraju najbolju moguću odluku. Uprava ima na dnevnoj bazi razgovore video linkom. Razmatramo sve mogućnosti. Ono što je već sad jasno jest kako ništa neće moći biti kao što je bilo, te kako će u svemu, pa tako i u sportu, doći do značajnih 'potresa'. Svaka odluka koju sutra budemo donijeli bit će prvenstveno u cilju opstanka kluba – naglasio je Konsuo.
19. travanj 2024 00:40