StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA FINAL 4 EUROCUPA

Europski trofej ostaje u Hrvatskoj, Jugaše u finalu čeka domaćin i puna Kantrida!

Piše Tonči Vlašić
17. svibnja 2024. - 21:10

FINAL 4 EUROCUPA

Rijeka, Bazen Kantrida, petak, 17. svibnja, polufinala: Jug Adriatic osiguranje - Astrapool CN Sabadell 11:7, Primorje Erste banka - Spandau 04 Berlin 14:12.

Subota, 18. siječnja, 17.45 sati, utakmica za treće mjesto: Astrapool CN Sabadell - Spandau 04, 20 sati, finale: Jug Adriatic osiguranje - Primorje Erste banka.

Hrvatski vaterpolo bogatiji je za novi trofej, tko će osvojiti Eurocup, Primorje Erste banka ili Jug Adriatic osiguranje? Riječki klub lovi svoj prvi europski trofej u svom četvrtom finalu (ako se ne računa osvojen Mediteranski kup 1996.). Prvo veliko finale je igrao daleke 1977. godine u Kupu pobjednika kupova Europe kad je izgubio od moskovskog MGU, potom je poražen dva puta u finalu Lige prvaka, prvo 2012., a potom 2015. godine. Oba puta od PRO Recca, prvo u Oradei, a zatim u Barceloni. Jugaši su na korak do svog osmog europskog trijumfa!

Prvu četvrtinu drugog polufinala pred tisuću gledatelja na Kantridi dobilo je Primorje EB s 4:3, početkom treće četvrtine Spandau 04 je poveo s 4:7, imao potom i 5:8, ali u zadnju četvrtinu se ušlo s prednošću 11:10 domaćina, koji je vodio s 13:11, te 14:12. Njemački prvak to nije uspio okrenuti.

Nevjerojatna je energija bila riječkog sastava. Istaknuo je to i Frano Vićan, Dubrovčanin, bivši reprezentativac, ponikao u Juga, koji je osim s matičnim klubom trofeje osvajao i s Mladosti, ali i s riječkim Primorjem. Danas je na klupi zagrebačke Mladosti, te suparnik ove sezone Primorju za broncu u domaćem prvenstvu.

Ivan Mauro Čubranić je imao nekoliko velikih obrana protiv Spandaua 04, lijepe poteze u sastavu Igora Hinića su vukli Niko Čubranić, Kas Te Riele, Fabio Crippa, Tin Brubnjak, centar Lovro Paparić...

image

Primorje EB - Spandau 04 Berlin

Damir Skomrlj/Cropix
image

Marin Tomasović (Spandau 04) i Kas Te Riele (Primorje EB)

Damir Skomrlj/Cropix

Veliko finale Eurocupa igra se u subotu, 18. travnja, s početkom u 20 sati. Nema dileme kako će Kantrida biti dupke puna.

Drugi put u svojoj povijesti imamo hrvatsko finale. Prvo je bilo prije više od tri desetljeća, u sezoni 1992./93. kad je splitski Jadran svladao zagrebačku Mladost, te obranio naslov prvaka Europe. 

29. svibanj 2024 20:11