StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Dubrovčanin s ekipom bacio u očaj jugovog trenera, a razveselio Srbiju nakon što su je zaustavili Perrone, Cabanas i ekipa

Piše Tonči Vlašić
1. kolovoza 2024. - 17:39

Vjeko Kobešćak je projurio, ne kroz miks zonu, već kroz hodnik pored. Istina, on nema obvezu proći pokraj novinara. Francuski izbornik Florian Bruzzo, kojem je jugov trener prvi suradnik, došao je prvi. Ni on nije bio raspoložen, kao ni Kobešćak. To se vidjelo ‘iz aviona‘. 

Francuska je izgubila 8:9 od Australije, koja je skakala od sreće. 

- Matematički još nismo osigurali četvrtfinale, ali mislim kako smo blizu – rekao je Jacob Merčep, Dubrovčanin u kapici Australije.

Australija je samo jednom igrala u povijesti u četvrtfinalu na Olimpijskim igrama, i to prije 12 godina u Londonu kad je Hrvatska otišla do kraja, te uzela zlato. Merčepa i ekipu za dva dana čeka Mađarska, te na kraju Japan. Krenuli su porazom od Španjolske 5:9, potom potpisali čudo protiv Srbije, koju su dobili s 8:3, vodili su sa 6:0 i 7:1, u 24 minute su primili samo jedan pogodak. Sad su dobili domaćina. 

Merčep je bio strijelac prvog pogotka u nastavku utakmice, kojim je Australija povela s 5:3. Imala je potom i četiri pogotka viška (7:3), ali je Francuska došla do 7:8 i imala peterac, ali Bodagesu je Porter obranio nakon čega je u nastavku napada Nardon zatresao okvir gola.   

image

Jacob Merčep (bijela kapica)

Andreas Solaro/Afp

Francuska je imala još jednu, dvije, tri, četiri prilike za izjednačenje. Prve dvije: Porter – Khasz 2:0. Potom Bodegas prekršaj u napadu. Minutu i 26 sekundi prije kraja imala je Francuska igrača više, ali opet Khasz nije pogodio. Kad je Australac Poot pogodio 24 sekunde prije kraja za 7:9, domaćin je pao u očaj. Utihnule su tribine. 

Ne čudi što su Kobešćak i Bruzzo bili ‘raspoloženi‘, i Thomas Vernoux je spustio glavu u miks zoni, Michael Bodegas je slijegao ramenima, kapetan domaćina Ugo Crousillat je izgledao kao da ga je ‘vlak udario...

Pobjeda Australije razveselila je Srbiju, koja je opet potonula - danas očekivano od Španjolske 11:15, prije dva dana neočekivano uvjerljivo od Australije - jer sad opet ima sve u svojim rukama. Ako dobije domaćina, to bi trebalo biti aktualnim olimpijskim pobjednicima dovoljno za prolaz. Opet, što ako iznenadi koga Japan, koji gubi, ali 15:16 od Srbije u 1. kolui, potom s 13:14 od Francuske? Japan čeka  večeras Mađarska, koja je dobila na startu Francusku 13:12, a potom izgubila 7:10 od Španjolske, koja je pak novom pobjedom, danas spomenutih 15:11 protiv Srbije nakon 9:5 uspjeha protiv Australije i 10:7 protiv Mađarske, potvrdila plasman u četvrtfinale. 

Ipak, treba istaknuti kako je Španjolska prvu četvrtinu utakmice 3. kolaa dobila s 4:3, kako su druga i treća bile bez pobjednika, kako je tek u zadnjoj četvrtini slomljen otpor Srbije čiji je prvi strijelac bio Dušan Mandić (4 pogotka). Jugaš Sergi Cabanas je postigao jedan pogodak za Španjolsku čiji je prvi strijelac bio Alvaro Granados (4 pogotka), a dobri stari Felipe Perrone je pogodio sva tri šuta, opet ga je bilo svugdje, a ‘tek‘ mu je 39 na leđima...

image

Felipe Perrone slavi nakon jednog od tri pogotka Srbiji

Andreas Solaro/Afp

Program ovog četvrtka, kad se igra 3. kolo, počeo je utakmicom naše skupine: Grčka – SAD 13:11. Grčki vratar Emmanouil Zerdevas je imao čak 16 obrana, bivši Jugaš, a sad potom član Ferencvarosa, europskog prvaka, Stylianos Argyropoulos je postigao četiri pogotka, a Ioannis Fountulis tri. Preostala dva bivša Jugaša u kapici Grčke, Alex Papanastasiou i Konstantinos Kakaris, nisu se upisali u strijelce, dok je za SAD jedan pogodak postigao Hannes Daube, koji je prošlu sezonu proveo u kapici Jug Adriatic osiguranja. 

image

Radost - Stylianos Argyropoulos nakon pogotka 

Andreas Solaro/Afp
image

Hannes Daube protiv Grčke

Andreas Solaro/Afp

Uglavnom, Grčka i Španjolska su već u četvrtfinalu. Naši od 19.30 sati igraju protiv Rumunjske nakon startne 11:8 pobjede protiv Crne Gore i 11:14 poraza potom od Italije. Suparnik je bez boda nakon 7:14 od Grčke i 8:14 od SAD-a. 

HTV 2 izravno prenosi treći nastup naših u Parizu. 

20. rujan 2024 00:58