StoryEditorOCM
TenisNOVA SVJETSKA RANG LISTA

Dubrovkinja se sprema za Wimbledon, a sjajan je podatak koja je na svijetu u konkurenciji igračica do 21 godine

Piše Tonči Vlašić
11. lipnja 2024. - 19:25

Napredovala je Lucija Ćirić Bagarić 17 mjesta na najnovijoj svjetskog rang listi, te je sad 167. tenisačica svijeta. Njezin najbolji plasman. Ukupno 450 bodova je na kontu 20-godišnje Dubrovkinje, koja je u ovom trenutku četvrta najbolje plasirana hrvatske tenisačice. Donna Velić je 39., Petra Martić 79., a Jana Fett zauzima 122. mjesto.

Prije godinu i devet mjeseci Lucija je rekla zbogom juniorskom tenisu, te krenula u profesionalni tenis, i evo je u TOP 200. Gledajući samo nepunih šest mjeseci ove godine – napredovala je oko 120 mjesta. Ispunila je odavno prvi cilj, ušla među dvjesto najboljih i osigurala mjesto u kvalifikacijama Grand Slam turnira. Sad joj je želja do kraja godine ući u TOP 100.

Broj jedan je i dalje Iga Swiatek, Poljakinja, koja je osvojila Roland Garros. Bjeloruskinja Arina Sabalenka i Amerikanka Coco Gauff su zamijenile mjesta, Gauff je sad druga, a Sabalenka treća.

Dubrovkinja se nakon uspjeha u kvalifikacijama Roland Garrosa (tri pobjede), iz prve je stigla do debija na jednom Grand Slamu, igrala u Makarskoj, te ostvarila pobjedu na startu WTA 125 turnira. Nije uspjela proći četvrtu nositeljicu te izboriti četvrtfinale, ali nitko nakon poraza od tri godine starije Kineskinje Xiyu Wang, ovog tjedna 51. tenisačice svijeta - 5:7 i 6:7 (6) – nije imao zamjerku na njezinu igru. Što više, nema tko nije istaknuo: odličan meč, odlična Wang, ali i Ćirić Bagarić, koja se sad priprema za nastup u kvalifikacijama Wimbledona.

Nakon nastupa na travi, takav je plan, ponovno će se vratiti na zemljane terene. Danas ima potvrdu kako je u glavnom turniru WTA 125 turnira Grand Est Open 88 u francuskom Contrexevilleu. Ima potvrđen nastup i na ITF-ovoj 75.000 u Montpellieru, ali na tom turniru će igrati samo ukoliko ne bude uspjeha u kvalifikacijama trećeg Grand Slam turnira sezone. Nakon Contrexevillea, sredinom srpnja, trebala bi igrati kvalifikacije WTA 250 turnira, u ovom trenutku je nepoznanica, hoće li to biti u Palermu, ili Budimpešti.

I još jedan podatak s najnovije svjetske rang liste - uzimajući u obzir tenisačice do 21 godine Lucija je šesnaesta u svijetu.  

11. lipanj 2024 19:27