StoryEditorOCM
OstaloVIKEND ZA POVIJEST

Uspjeh na Grand Slamu u Abu Dhabiju nije jedini. Zlato Dubrovčaninu na prvom Europskom kupu veterana. Judo kluba Dubrovnik 1966. zatrpan čestitkama

Piše Tonči Vlašić
14. listopada 2024. - 12:56

Kakav vikend Judo kluba Dubrovnik 1966.! Jedan od najuspješnijih u gotovo šest deseljeća dugoj povijesti. Prvi put njihov član na pobjedničkom postolju jednog Grand Slam turnira.

Anđela Violić je ta koja je ispisala povijest. Treći put je bila na jednom Grand Slamu, na prethodna dva nije znala za pobjedu, a sad je nastupila u finalnom bloku, te dobila borbu za broncu. Prije 11 godina je Ivana Šutalo, najuspješnija članica u povijesti Judo kluba Dubrovnik, bila prva, pod vodstvom Željka Đapića, koja je s dubrovačkog tatamija došla do borbe za broncu na jednom Grand Slamu, ali se te 2013. godine iz Bakua, gdje je to uspjela, nije vratila s medaljom. Na kraju peta, a to je njezin jedini plasman na jednom Grand Slam turniru. 

Dubrovnik 1966. se može pohvaliti, nakon vikenda za povijest, kako njegov šef struke, Mateo Semiz, posljednjih nekoliko godina radi i s Ivom Oberan, kako članica Župe dubrovačke trenira skupa s ostalima u klubu, a Iva je prije nekoliko mjeseci izborila svoju prvu Grand Slam medalju. Bila je brončana u Dushanbeu, u Tadžikistanu, a sad evo i druge medalje - srebro u Abu Dhabiju. S tri pobjede je stigla u finale kategorije do 63 kilograma u kojem je imala tri pokušaja bacanja, ali nije uspjela iznenaditi Francuskinju Deketer, koja je vlasnica bronce sa Svjetskog prvenstva.

I jednoj, i drugoj je ovo najveći uspjeh – istaknut će iz Judo kluba Dubrovnik 1966. uz napomenu kako je Anđela pod vodstvom Semiza u borbi za broncu u kategoriji do 70 kilograma svladala Brazilku Froner, koja je bila brončana na najjačem svjetskom Grand Slamu, onom u pariškom Bercyju. 

image

Grand Slam Abu Dhabi 2024. godine - bronca Anđela Violić, Mateo Semiz i srebro Iva Oberan

Mireli Abdullayev/

Fali zlato proteklog vikenda kad je u pitanju Judo klub Dubrovnik 1966.? Ne, ne fali, jer ga je izborio Igor Janković u Jelsi na Europskom kupu za veterane. Dobio je obje borbe u kategoriji do 81 kilogram. Pamtimo Igorove uspjehe 90-ih na seniorskim državnim prvenstvima, nastupe s klubom u Kupu europskih prvaka, ali i one u kimonu reprezentacije na velikim natjecanjima. Ovo mu nije prvi uspjeh kao veteranu, ali ovaj će se pamtiti jer je ovo bio prvi povijesni Europski kup.

image

Igor Janković, kontrolor suđenja na prvenstvu Hrvatske

Tonči Vlašić/

Inače, Janković je sudac s ‘A‘ licencom IJF-a, Svjetske judo federacije. Sudi od 2000. godine, za kontinentalnog suca je položio 2017. godine, a 2021. godine postao je šesti hrvatski sudac u povijesti s ‘najjačom‘ sudačkom značkom, treći iz Dubrovnika. Prvi je s tim znakom bio profesor Vinko Pančevski, a zatim je isto uspjela i Klara Mitrović, bivša uspješna judašica, aktualna predsjednica Judo kluba Dubrovnik 1966., koji je nakon vikenda za povijest zatrpan čestitkama...

16. listopad 2024 07:43