StoryEditorOCM
OstaloMARATONAC / TRIATLONAC |

TRČI, PLIVA, BICIKLIRA Željko Cota, 22-godišnji Dubrovčanin: ‘Želim odraditi iduće godine Half Ironman, a koju godinu poslije i Ironman‘

Piše Tonči Vlašić
17. kolovoza 2020. - 18:09
Uvijek su me privlačili sportovi izdržljivosti, trčanje na duge pruge, plivanje, vožnja biciklom, sportske discipline koje uključuju napor tijekom dužeg vremenskog perioda, natjecanja kakva su maraton, te triatlon – započeo je svoju priču Željko Cota, 22-godišnji Dubrovčanin, student četvrte godine Kineziološkog fakulteta u Splitu.

- Moj prvi izazov u sportovima izdržljivosti bio je Splitski polumaraton. Bilo je to u veljači prošle godine. U sezoni 2018./19. igrao sam nogomet za Poljičanin iz Srinjina, klub Druge županijske lige Splitsko dalmatinske županije. Završio je bio prvi dio prvenstva. Pročitao sam kako je polumaraton za tri mjeseca, te sam odlučio pripremiti se za nastup na njemu u pauzi nogometnog prvenstva.

Zadatak je odradio uspješno.

- Ne jurim plasmane. Cilj je odraditi zadatak. Polumaraton je malo duži od 21 kilometar. Po nogometnoj utakmici, za 90 minuta, pretrčim, mislim, otprilike 8, 9 kilometara. Naravno, ne trči se non stop, dok danas jedan moj normalni trening trčanja je najmanje 10 kilometara, a 10 kilometara istrčim za otprilike 45 minuta. Zatim tu je trening plivanja. Ljeti treniram u moru. Najviše plivam između Danača i Bellevuea, a zimi, kako sam u školi u Splitu, treniram u zatvorenom bazenu u Poljudu oko sat i pol. Otplivam u prosjeku između 4 do 5 kilometara.

Željko je dugo, dugo 'vozio' paralelni slalom – nogomet u Dubrovnika (generacija 1997./98. koja je rasla uz, nažalost, danas pokojnog Zlatka Sentića) i plivanje u Juga

- Trenirao sam plivanje šest godina, sve do sedmog razreda osnovne škole, a tad sam ostao samo u nogometu.

Pliva i trči, dakle, 'sto godina', a novo je vožnja bicikla.

- Njega sam kupio nedavno. Vožnja bicikla je od ovog proljeća zadatak. Treniram sad s Anom Lučić i Nikom Madeškom, pridruže nam se još neki prijatelji iz Triatlon kluba Dubrovnik.

image
Biciklu je nabavio u proljeće ove godine - Željko Cota foto: Tonči Vlašić


Prije neki dan je ostvario svoju prvu pobjedu. Bio je najbolji na Akvatlonu.

- Plivanje mi nije jača strana. Kasnio sam minutu za najbržima nakon kilometar plivanja, a nakon toga nas je čekalo pet kilometara trčanja. Tu sam jači. Krenuo sam u lov za njima, prestigao ih te im pobjegao. Na kraju sam imao gotovo minutu bolje vrijeme od drugog... Da, moja prva pobjeda u Multisport ligi.

Prošle godine bio je drugi na Stonskom maratonu, koji je istrčao za tri sata, 38 minuta i 2 sekunde, a Splitski maraton je ove godine odradio je za tri sata, 9 minuta i 58 sekundi...

- Stonski maraton je daleko zahtjevniji. Bilo je oko tisuću metara penjanja, puno skalina, trčanje preko stonskih zidina. Minutu i pol sam samo zakasnio za pobjednikom te sam bio baš zadovoljan kako je bilo na mom prvom maratonu.

image
Trči Željko Cota foto: Tonči Vlašić


Britanac Ross Edgley je 'krivac' što je tek pola godine nakon prvog ispita izdržljivosti, Splitskog polumaratona, trčao duplo duži zadatak.

- Edgley je odradio maraton, zamislite, potežući pritom auto, Mini Coppera, i kad sam to pročitao te vidio na snimci, rekao sam, ako je on mogao maraton odraditi na taj način, zašto ja ne bih mogao bez da vučem auto. Inače, na moj prvi akvatlon, bilo je to prošle godine, doveo me jedriličar Orsana Alec Cvinar, koji je nastupio na Splitskom tratlonu. Svaka mu čast na tome, i kad je takav, uporan, vjerujem kako će uspjeti ostvariti svoj san te kao jedriličar nastupiti na Olimpijskim igrama. Što se mene tiče, kažem, ne razmišljam o rezultatima, tj. plasmanima, već želim odraditi prvo Half Ironman, dakle, 1900 metara plivanja, 90 kilometara vožnje biciklom te 21,1 kilometar trčanja, a potom i pravi Ironman, događaj za koji treba potrošiti deset sati bez stajanja...

image
Željko Cota, 22-godišnji Dubrovčanin foto: Tonči Vlašić

image
Željko Cota se sprema za plivanje foto: Tonči Vlašić

image
Priprema, pozor, sad - Željko Cota foto: Tonči Vlašić

image
Cilj je nastupiti na Ironmanu - kaže Željko Cota foto: Tonči Vlašić


Željko je ovo ljeto član spasilačke službe na gradskim plažama.

- Položio sam tečaj početkom ljeta. Ili sam u Orašcu, ili u Šulića, ili na Dančama, Zatim u Zatonu, Štikovici... Ne želim, kao ni drugi u spasilačkoj službi, posla na ovom poslu.

Unatoč poslu trenira. Svaki dan prije posla, a nekad i poslije posla jer mu je cilj, kaže, Ironman odraditi za nekih pet do deset godina, a Half Ironman, ako mu epidemiološka situacija ne pokvari planove, već iduće godine.
04. srpanj 2024 01:34