StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET

Prošle sezone je trener Squarea bio Jukić, i ove je, prošle sezone je Square imao jednog Finca i dva Brazilca, i ove također!

Piše Tonči Vlašić
11. listopada 2024. - 14:22
Square uoči druge utakmice polufinalne serije doigravanja za prvaka protiv Olmissuma u Gospinom polju (sezona 2023./24.)Tonči Vlašić/

Završilo je Svjetsko prvenstvo, Hrvatska je upisala svoj drugi nastup na koji je čekala 24 godina, i opet je na vratima naše reprezentacije bio Dubrovčanin. Božidar Bobo Butigan 2000. u Gvatemali, naši peti, a on najbolji vratar prvenstva. Za povijest! 

Sad u Uzbekistanu Zoran Primić, i tko je gledao, branio je vrlo dobro. Naši su prošli skupinu, zaustavljeni 0:2 u osmini finala od Argentine, koja je u finalu izgubila 1:2 od Brazila, koji je naše dobio u skupini. Brazil je šesti put prvak, a ovo je bilo deseto Svjetsko prvenstvo! Mi ćemo Uzbekistan pamtiti po oproštaju Daria Marinovića. On je najbolji igrač koji je ponikao u Gospinom polju, u dresu Squarea. Kamo sreće da ga netko jednog dana nadmaši. 

Marinović se oprostio od dresa mini ‘Vatrenih’ nakon 104 utakmice i 70 pogodaka od debija 2008. godine. Uz njegovo ime odavno piše: najbolji strijelac reprezentacije Hrvatske svih vremena. Pamtit će se njegovih pet velikih natjecanja, sad je imao debi na SP-u, tresao mrežu Brazila i Kube, a odigrao je četiri EP-a. Bio je Srebrna kopačka Eura 2012. godine kad je Hrvatska jedini put igrala polufinale na velikim natjecanjima, a do tog uspjeha vodio nas je s klupe Mato Stanković. Marinko Mavrović, aktualni izbornik, tad je bio pomoćnik.

Plus, igrao je na ovogodišnjem SP-u i Marko Kuraja. Prošlu klupsku sezonu je bio jedan od najboljih u redovima svog Squarea, ali opet je odlučio otići vanka, i sad je u latvijskom RFS Futsalu, klubu koji igra najelitnije UEFA natjecanje, Ligu prvaka. 

Marinović se u ljeto 2022. godine vratio u Square, ali ga je napustio već iduće ljeto. Lani u Italiji, pa povratak u Hrvatsku, i to u redove splitske Torcide u koji je došao još jedan sjajan hrvatski reprezentativac, Franco Jelovčić. 

Primić je, dakle, i dalje u Squarea, kao i Maro Đuraš, povremeni reprezentativac, koji će biti u ulozi kapetana jer je ‘kopačke’ o klin objesio Hrvoje Cvjetković, rekorder po broju nastupa za ‘crveno plave’. Hrca je posebna i lijepa priča dubrovačkog sporta, tolike godine, i kad je bilo loše, i kad je bilo lijepo. Pamti se kako je igrao i za reprezentaciju. 

image

Primić, te Guilherme, Lintula, Cvjetković (Square) protiv Olmissuma u polufinalu za prvaka Hrvatske u sezoni 2023./24.

Mnk Olmissum/

Dosta je imena u rubrici odlasci kad je Square u pitanju. Dakle, Kuraja u Latviju, Cvjetković u mirovinu, Matej Perović je prihvatio poziv novog prvoligaša Aurelie iz Vinkovaca, Gordan Duvančić se vratio u Osijek, Mirko Hrkać je otišao u Ramu, Antonio Noković karijeru nastavlja u Ombli, Ivan Daničić Kačić u Rivi Slano, a otišla su i sva tri stranca, dakle, Finac Lassi Lintula, te Brazilci Guilherme Dos Santos i Djaelson Cavalcante Alves Filho. Lintula karijeru nastavlja u španjolskom drugoligašu, SD Union Africa Ceuti, Guilherme u španjolskom prvoligašu Cordobi, a Djaelson je novi član portugalskog prvoligaša, Ferreira do Zezere. Otišao je i trener Marin Jukić, koji je preuzeo Torcidu. 

Ali, trener Squarea je i dalje Jukić, ali Ivo. Nekadašnji vratar hrvatske reprezentacije, i on je bio dio jedinog polufinala na velikim natjecanjima, četvrtog mjesta na Euru 2012. godine. Zatim, i dalje Square ima finskog reprezentativca, te dvojicu igrača iz Brazila. Naime, došao je kapetan Finske Jukka Kytola, a novi Brazilci su 23-godišnji Eduardo Marcos Nascimento Barbosa, desni bek, a drugi 22-godišnji Anderson de Souza Santos, lijevi bek. 

Square je prve provjere imao prije neki dan na 10. Kupu grada Šibenika, ali se ne može pohvaliti kako je bilo dobro na Baldekinu. Poraz 0:2 u polufinalu od Novo vrijeme iz Makarske, a zatim poraz 0:6 od Torcide za treće mjesto. Crnica je u polufinalu dobila Torcidu sa 6:2, a u finalu na penale 5:4 Novo vrijeme. 

Sad ‘crveno plave’ čeka Superkup u Zagrebu, Olmissum je suparnik u polufinalu u nedjelju, 13. listopada. U drugom polufinalu igraju domaćin, Futsal Dinamo i Stanoinvest Futsal Pula. Dan poslije dubrovački sastav čeka ili utakmica za treće mjesto, ili finale. Olmissum je suparnik Squarea i u šesnaestini finala Kupa Hrvatske. Jedna utakmica odlučuje, a ona se igra u Gospinom polju. Neće 27. listopada jer omiške Gusare čekaju tad europski ispiti, te će se taj ogled igrati 13. studenog.  

Što još, nova sezona SuperSport HMNL-e počinje drugi vikend. Square je u prva dva kola gost, prvo 19. listopada Osijeka, a zatim početkom studenog Aurelie. Dakle, gost je Duvančića, pa Perovića. Prvi domaći ispit mu je Torcida. Dakle, evo Marinovića 8. studenog. 

PUT SQUAREA

Ispali su Uspinjača Gimka i Vrgorac, a novi članovi SuperSport HMNL-e su Aurelia iz Vinkovaca i Rijeka

Nakon gostovanja kod Osijeka i Aurelie, zatim domaćinstva Torcidi, Square je u 4. kolu gost Rijeke. Potom dočekuje Crnicu, pa je u 6. kolu gost aktualnog prvaka, Futsal Dinama. U 7. kolu dolazi u Gospino polje doprvak, Olmissum, a u 8. kolu ide u Pulu gdje ga čeka ogled s aktualnim osvajačem Kupa, Stanoinvest Futsal Pulom, dok je u zadnjem kolu prvog dijela, koje se igra prvih dana 2025. godine, domaćin sastavu iz Makarske (Novo vrijeme). Nakon 18 kola, svatko sa svakim doma i vanka, osam najboljih igra za prvaka.

Nova imena su još Antonio Lang i Ivo Mostahinić, koji su došli iz županijskog ligaša Ponte, zatim je Luka Curić stigao iz Čibače, također županijskog ligaša. Nakon velikog nogometa Ivo Čengić će igrati mali. Tu su i juniori: Jakov Rešetina, Leon Papac, Periša Čagalj, Lovre Bagur, Matej Vezilić, te dva vratara, Ivan Maleš i Dario Perić.

image

Haron Džanković protiv Futsal Dinama u Zagrebu

Darko Tomas/Cropix

Osim Primića, Đuraša, zatim Kytole i dvojice Brazilaca, tu su još Haron Džanković, Mateo Kljunak i Lujo Jurišić. 

Cilj? Lani se borilo za trofeje, ali se nije uspjelo. Poraz u polufinalu za prvaka, poraz u polufinalu Kupa. Ove je izbjeći zadnje dvije pozicije. Zadnja vodi izravno u niži rang, a predzadnja u razigravanje za ostanak.

11. listopad 2024 14:38