StoryEditorOCM
OstaloSTRELJAČKI PRAZNIK U DUBROVAČKOM PRIMORJU

Olimpijski pobjednik iz Londona, koji je bio i svjetski prvak, ‘upucao‘ peti Grand Prix u Visočanima

Piše Tonči Vlašić
29. rujna 2024. - 23:26

Giovanni Cernogoraz je osvojio Grand Prix Primorje 2024., a to velikanu svjetskog streljaštva, olimpijskom pobjedniku iz Londona 2012. i svjetskom prvaku iz Bakua 2013., nije prvi put kako je gađao i pogađao na streljani u Visočanima, koja je sve bolja i bolja. Ako se svi planovi realiziraju, a dosta toga je već napravljeno, mogla bi biti poput one u Osijeku, a streljana Pampas je TOP svjetska streljana, i kad je takva, domaćin je svako malo velikih natjecanja. To želi u budućnosti biti i streljana u Dubrovačkom primorju.

U Visočanima su se ovog vikenda okupila sedamdeset i četiri strijelaca, stiglo je dosta njih i izvan granice Lijepe naše, najviše iz Slovenije. Dobar glas se daleko čuje, a o trudu članova Streljačkog kluba Dubrovačko primorje nije pričao po svijetu samo Cernogoraz nakon što je bio prvi put, već još jedan olimpijski pobjednik, Josip Glasnović, koji je također bio u Visočanima kad je streljana doživjela sjajne promjene na bolje. Glasnović je olimpijsko zlato ‘upucao’ u Riju 2016. godine, a i on, kao i Cernogoraz, ima i ekipna zlata s europskih prvenstava.

image

Giovanni Cernogoraz

Tom Dubravec/Cropix
image

Josip Glasnović na Grand Prixu 2023. godine

Tonči Vlašić/

I ne priča se samo o streljani u Dubrovačkom primorju, već su svi, koji dođu, oduševljeni organizacijom, a bogate i razne nagrade za najuspješnije su posebna priča. Cernogoraz se kući vraća s lovačkim karabinom, koji mu je uručio dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Najuspješnijima, bilo je ovo natjecanje u trapu, čestitala je u ime Županije Žaklina Marević, zatim im je ruku stisnuo i predsjednik kluba domaćina, Nikša Lujo, te Igor Ritoša, vlasnik trgovina oružjem i opremom za lovstvo i streljaštvo, koji je ‘krivac’ što su tako bogate nagrade na Grand Prixu u Visočanima, što je sve skupa baš jedna lijepa priča.

Igor Ritoša nije propustio nastupiti, kao ni Nikša Lujo. Obojica su na kraju pucala u ‘B’ finalu. Lujo peti, Ritoša šesti.   

image

Grand Prix Primorje

Tonči Vlašić/
image

Grand Prix Primorje

Tonči Vlašić/
image

Dom Streljačkog kluba Primorje u Visočanima

- Ovo je bio treći Grand Prix na našoj streljani u ovom terminu, početak jeseni, a imali smo još dva u drugim terminima, dakle, ovo je bio naš peti Grand Prix – istaknuo je Vlaho Butigan, jedan od zaljubljenika u streljaštvo, natjecatelj, te jedan od neumornih članova Streljačkog kluba Dubrovačko primorje. Osim što je vukao, ni on nije želio propustio biti sudionikom natjecanja.

image

Vlaho Butigan, jedan od neumornih članova Streljačkog kluba Dubrovačko primorje

Tonči Vlašić/

Lovački karabini su bili nagrada ne samo za prvo mjesto u A finalu, gdje je slavio olimpijski pobjednik iz Londona 2012., već i za drugo mjesto, a isto tako nagrađeni su pobjednik i drugoplasirani u ‘B’ finalu.

- Svaki sudionik finala je dobio neku nagradu, kao i najbolje ekipe, a između ostalog su nagrade bile i pršut, zatim sir, vino... - dodaje Butigan.

U ‘B’ finalu je pobjednik bio Ivan Majerič, Slovenac. Drugi u ‘A’ finalu je bio Matjaž Lepen, treći Mario Rupić. Jasmina Maček je pobijedila u konkurenciji žena, Lan Maček je najbolji junior, ekipno prvo Turopolje, drugi Gusar iz istarskog Novigrada, a treća ekipa Streljačkog kluba Štefan Kovač iz Murske Sobote. Pamtit će se kako je najstariji sudionik bio Nikola Miloslavić, 77-godišnjak iz Župe dubrovačke. 

image

Nikola Miloslavić, sa 77 godina najstariji sudionik natjecanja

Tonči Vlašić/

Peti Grand Prix u Dubrovačkom primorju je završen, ali za niti tri tjedna će opet biti gužva u streljani u Visočanima jer se u njoj od 18. do 20. listopada održava Prvenstvo Hrvatske u lovnom streljaštvu. Nastupit će dvadeset i jedna ekipa s po šest najboljih strijelaca, i to u tri discipline: lovački trap, lovački parkur i gađanje lovačkim karabinom na 100 metara. 

- Mi smo druga streljana u Hrvatskoj, koja može organizirati ovakvu vrstu natjecanja na državnoj razini - istaknuo je Vlaho Butigan. 

29. rujan 2024 23:39