StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

MINI ‘VATRENI‘ KREĆU U BOJ ZA EURO Dario Marinović: Nemoguće da ću ikad reći kako sam umoran, te kako ne mogu doći ako me izbornik pozove!

Piše Tonči Vlašić
26. siječnja 2021. - 18:57

Hrvatska sutra protiv Albanije u Varaždinu otvara kvalifikacije za Europsko malonogometno prvenstvo. Taj ogled u srijedu, 27. siječnja, počinje u 19 sati, a tri dana poslije, u subotu, 30. siječnja, od 15 sati čeka je Danska u Aarhausu.

Europsko malonogometno prvenstvo se igra početkom 2022. u Nizozemskoj. Treći suparnik Hrvatskoj u skupini je Ukrajina, protiv koje igra 3. i 7. ožujka, prvu kod kuće, a uzvrat u gostima. Na kraju je gost Albanije 7. travnja, a domaćin Danskoj 10. travnja. Pobjednik skupine izravno će se plasirati na EP, kao i šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija. Ukupno je osam skupina, a dvije najslabije drugoplasirane reprezentacije razigravat će u studenom za posljednje, šesnaesto mjesto na EP-u.

- Danska i Albanija su slabije reprezentacije od nas, a Ukrajina nam je glavni suparnik za prvo mjesto. Ukrajina je reprezentacija koja je po rezultatima malo ispred nas, ali iz iskustva, igrali smo nekoliko puta protiv nje, smatram kako nema razloga za strah. Uglavnom, sve ispod drugog mjesta bi bio neuspjeh, a ulazimo u kvalifikacije s ciljem potući se s Ukrajinom za prvo mjesto. Opet, ako ćemo biti drugi, a odigrati dvije egal utakmice protiv Ukrajine, neću biti nezadovoljan, ali ako ćemo biti drugi, a da smo u obje utakmice bili bez izgleda protiv Ukrajine ostvariti povoljan rezultat, tad s time ne bih bio zadovoljan – reći će Dario Marinović, najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije, ponikao u Gospinom polju, u dresu Squarea, a koji je danas član Jimbee Cartagene, španjolskog prvoligaša.

Marinović je tri puta je igrao na EP-u. Propustio je posljednje, Hrvatska u Gospinom polju nije uspjela izbaciti Francusku, te otići na završnicu u Sloveniju. Kad nakon toga, krajem prošle godine, nije po treći put u nizu otišla na Svjetsko prvenstvo, opet je jedna lopta odlučivala (Češka je bila suparnik u zadnjem, trećem krugu), došlo je do promjene na klupi. Nakon deset godina izbornik nije više Mato Stanković, već njegov dugogodišnji pomoćnik, Marinko Mavrović.

- Došao je novi izbornik, svaka promjena donese neki novi zanos, i na krilima toga trebali bi napredovat. Izbornika znam dugo. Bio je moj trener kad sam otišao iz Squarea u Nacional. Zatim, dugo je pomoćnik u reprezentaciji. Bio mi je i trener u Splitu kad sam se pokušao vratiti nakon ozljede. Mavrović je prošao dosta klubova. Osim što je bio pomoćnik u seniorskoj reprezentaciji, bio je i izbornik mlade reprezentacije, te mu je HNS pružio priliku. Nadam se kako ćemo biti sretniji nakon ovih kvalifikacija.

image
Dario Marinović je s reprezentacijom Hrvatske nastupio na trin Europska prvenstva (2012., 2014. i 2016. godine) foto: Tonči Vlašić

Hrvatska kvalifikacije otvara protiv dvije najslabije reprezentacije skupine.

- O Albaniji, te Danskoj, znam malo. To su države u kojima mali nogomet nije još zaživio. O Danskoj nismo do danas ni razgovarali. Pripremamo se prvo za Albaniju, uspjeli smo doći do nekih materijala, koje je analizirao stručni stožer. Međutim, malo je informacija, te je Albanija nepoznanica. Ali, to je reprezentacija koja nije na nivou kvalitete koju mi imamo, već je nekoliko skalina ispod.

Dario Marinović je rođen 24. svibnja 1990. godine. Bio je srebrna kopačka Europskog prvenstva 2012., od 2015. do 2018. je igrao u Španjolskoj za ElPozo Murciu, a prošlo ljeto se vratio u najjaču ligu svijeta te je član Jimbee Cartagene.

- Ne mogu opisati koliko sam sretan zbog povratka. Španjolska liga je drugi svijet. Najjača liga svijeta. Najveća kvaliteta igre, najkvalitetniji klubovi, vrhunska organizacija. Uživam svaki dan. Igrač nema o čemu drugo razmišljati nego o tome kako će biti što bolji na terenu.

S Hrvatskom je Marinović na EP-ima bio četvrti 2012., 2014. u četvrtfinalu, a 2016. u skupini kad je na EP-u sudjelovalo 12 reprezentacija. Prvu utakmicu u kockastom dresu odigrao je prije trinaest godina.

- Uvijek je gušt igrati za reprezentaciju. Kad ne bude tako, tad ću se oprostiti, ali nemoguće da ću ikad reći kako sam umoran, te kako ne mogu doći ako me izbornik pozove. Ne, to se nikad neće dogoditi! - naglasio je Marinović.

image
Dario Marinovič, najuspješniji dubrovački malonogometaš svih vremena, protiv Kazahstana na EP-u 2016. u Beogradu foto: Tonči Vlašić

Hrvatska nogometna televizija (HNTV) izravno prenosi u srijedu, 27. ožujka, od 18.50 sati utakmicu iz Varaždina između Hrvatske i Albanije. Među kandidatima za nastup u prvoj utakmici kvalifikacija je još jedan Dubrovčanin: vratar Squarea Zoran Primić (otpao je, nažalost, zbog korone treći Dubrovčanin: Maro Đuraš, član njemačkog Weilimdorfa).

19. travanj 2024 15:42