StoryEditorOCM
OstaloŠEF STRUKE JUDO KLUBA DUBROVNIK 1966. NAKON MLAĐE SENIORSKOG PRVENSTVA EUROPE

Mateo Semiz: ‘Po uspješnosti su Petrunjela, Anđela i Josip, što mi je nestvarno, ispred jedne svjetske velesile, a mi uvjerenja kako nismo....‘

Piše Tonči Vlašić
12. studenog 2021. - 14:54
Trener Mateo Semiz, te reprezentativci Dubrovnika 1966. - Anđela Violić, Petrunjela Pavić i Josip BulićTonči Vlašić

Mateo Semiz je trener Petrunjele Pavić, europske doprvakinje, ali i Anđele Violić, te Josipa Bulića. Svo troje judoka Dubrovnika 1966. su bili prije neki dan u Budimpešti na Europskom mlađe seniorskom prvenstvu.

- Bio sam uvjeren, nakon prvih borbi Anđele, Josipa, te Petrunjele kako će svo troje uzeti medalju. Još uvijek ne vjerujem da nisu – priča Semiz, vrti slike iz Budimpešte.

- U presudnim trenucima nedostajala im je mrvica koncentracije, te odlučnosti okrenuti borbu, kad se lomi, na svoju stranu. Josip je dominirao protiv Talijana, koji je na kraju uzeo zlato. Anđela je bila bolja od Gruzijke... Nedostajalo je i meni, uz tatami, mirnoće. Možda sam trebao smiriti situaciju. Naravno, ne možemo vratiti film, ali uvjeren sam kako će ovo prvenstvo biti prekretnica. I Anđela, i Josip su također uvjerenja kako su trebali biti uspješniji.

Anđela i Josip su na kraju sedmi na EP-u. Oboje su ostvarili plasman.

- Josip nije bio nigdje prije dvije godine, kad se gledaju rezultati i plasman na rang listama. Od judaša koji se tad plasirao na Europsko, danas je postao judaša koji ide na Europsko po medalju. Njegov napredak je velik. Anđela je i prije dvije godine bila u polufinalu. Oboje su odlični, te je pitanje trenutka kad će i oni uzeti velike medalje jer sve ostale već imaju. Pazite, imali smo na prvenstvu troje judoka, i svo troje je ostvarilo plasman, Petrunjela uzela srebro, a Anđela i Josip sedmi. Kad bi naš klub gledali kao jednu državu, bili bi na 13. mjestu po uspješnosti na Europskom mlađe seniorskom prvenstvu. Judo klub Dubrovnik 1966. ima veći uspjeh u Budimpešti nego jedna svjetska judo velesila, reprezentacija Francuske, uspješniji je od Nizozemske, Turske... I kad se to zna, to govori što su napravili Petrunjela, Anđela i Josip na EP-u, a ponavljam, i ja, a sad i Anđela i Josip, pa čak i Petrunjela, nismo u potpunosti zadovoljni. Što više, svi smo uvjerenja kako je trebalo biti još bolje. Da, svo troje su vrh, pa i Iva Oberan, koja trenira s nama, i već sad su oni ozbiljni seniori. Eto što jedan Grad Dubrovnik ima u ovom trenutku – istaknuo je Semiz, te nastavio.

image
Trener Mateo Semiz i Petrunjela Pavić na EP-u u Budimpešti
Anna Zelonija/eju.net

- Petrunjela je 2019. bila brončana na juniorskom Euru, te peta na Svjetskom prvenstvu. Anđela je bila peta na mlađe seniorskom EP-u. Pitao sam se tad, hoćemo li ikad više uspjeti ostvariti takav rezultat. Danas imamo srebro Petrunjele, europska je mlađe seniorska doprvakinja, njena druga medalja. Anđela je opet tu, ima plasman, sedma, a sedmi je i Josip, a svi skupa, pazite, nismo pretjerano zadovoljni. Smatramo kako je trebalo biti bolje.

SUDILA ZA ZLATO

Klara Mitrović je izvrsno sudila na EP-u. Ona je vrhunska sutkinja. Potvrda toga je činjenica kako je sudila finalni blok, a u finalnom bloku i borbu za naslov prvaka.

Nakon Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku gdje je Petrunjela uzela zlato, Semiz nije bio zadovoljan izvedbom, prikazanim na tatamiju.

- Da, ali je odlično odradila prvenstvo Europe. Imala je dvije prilike u finalu napravit kontru, ali kako je ta borba bila na visokom nivou, taj njezin djelić sekunde dileme, napasti ili ne, odnio je priliku. Trebali ste vidjeti kako je Portugalka, koja je vrh, top judašica, koja ima sjajne rezultate iza sebe, koja ima tri naslova prvakinje Europe, te tri svjetske medalje, slavila pobjedu protiv Petrunjele. To govori koliko ona cijeni Petrunjelu, koliko je Petrunjela dobra. Hrvatska je danas opasna. Hrvatski judo je odličan. Osvajaju se medalje na svim prvenstvima, čak imamo zlata na kadetskim, juniorskim, mlađe seniorskim, te seniorskim prvenstvima Europe, čak i svjetsku seniorsku prvakinju Barbaru Matić. Koliko smo uspješni potvrđuje činjenica da smo danas nezadovoljni kad je netko naš sedmi ili peti, a prije smo slavili kad bi imali plasman. Danas kad se osvoji zlato, analiziramo na koji se način došlo do njega, je li i izvedba bila sjajna. Ako nije..., haha, nismo u potpunosti zadovoljni. Da, stvarno smo se digli. Potvrđuje to i jedan detalj iz Budimpešte. Rusi su stajali uz tatami, tri njihova trenera, te su gledali što radi Anđela, a što Josip. Naime, oboje su mogli u 3. kolu na njihove judoke. Zbog toga smo morali prekinuti zagrijavanje, tj. nismo se na tom zagrijavanju dogovarali za taktiku. I to je potvrda kako su i Anđela, i Josip dobri, kako drugi znaju za njih. Ja se pak još jednom moram vratiti na činjenicu kako je naš klub imao troje svojih judoka na prvenstvu, kako su svo troje ostvarili plasman, kako imamo medalju, kako je Petrunjela europska doprvakinja, kako je ona i iduće godine mlađa seniorka, dok je zlatna Patricia Sampaio zaključila nastup u mlađe seniorskoj konkurenciji jer je godinu starija od Pavić. Zatim, kako smo po uspješnosti, kad se gledaju samo rezultati Petrunjele, Anđele i Josipa, što mi je nestvarno, ispred kompletne reprezentacije Francuske. Zatim kako je Hrvatska peta po uspješnosti na prvenstvu u konkurenciji natjecatelja iz 38 država, a treća u ženskoj konkurenciji. To su čudesni rezultati hrvatskog juda, a mi ponosni što smo dio toga, što smo doprinijeli tome - naglasio je Semiz.

image
Mateo Semiz, šef struke Judo klub Dubrovnik 1966.
Tonči Vlašić
SKUPA SMO SE DIZALI, SKUPA PADALI

Svo troje su bili više nego dobri u Budimpešti, a nastupali su istog dana. Kao njihov trener bilo je neobično. Zagrijavaš Petrunjelu, s Anđelom dogovaraš taktiku, trčiš da stigneš na borbu Josipa, zatim se njihove uloge mijenjaju, a tvoje ostaju iste... Nakon svake nove pobjede nekog od njih, još veća gužva. Plus, skačeš od sreće nakon svake pobjede, svaka pobjeda nas je sve skupa dizala, kao što smo padali svi skupa nakon svakog poraza... Dan je zaključen finalom Petrunjele. Srebrnom medaljom.

image
Trener Mateo Semiz i Petrunjela Pavić s broncom s Europskog juniorskog prvenstva 2019. godine
Tonči Vlašić
25. travanj 2024 16:36