StoryEditorOCM
OstaloJUDO |

KAKAV PODVIG Iva Oberan osvojila turnir Svjetskog kupa, dobila svih pet borbi, u polufinalu prvu nositeljicu, a u finalu europsku prvakinju do 23!

Piše Tonči Vlašić
1. svibnja 2021. - 19:14

Donijela je iz Praga sa Svjetskog kupa broncu, izborila tim svojim do tad najvećim uspjehom u seniorskoj konkurenciju mjesto u reprezentaciji za nastup na Europskom seniorskom prvenstvu u Portugalu, koje je otvorila pobjedom, a koje je zatvorila kolo poslije zbog velike želje da ostvari pobjedu bacanjem. Radila je dobro, međutim, žurila je, i pogriješila.

Nema tko tad nije istaknuo – nedostaje joj iskustva, a da zna judo, zna. Nismo dugo čekali na potvrdu kako zna judo. Iva Oberan je na Zagreb European Openu, još jednom turniru Svjetskog kupa na europskom tlu, koji je u glavnom gradu Lijepe naše okupio 500 judoka iz 34 države, osvojila zlato u kategoriji do 63 kilograma u konkurenciji 36 judašica. 

Svoje putovanje do finala Zagreba počela je pobjedom protiv Vlada Kopnyayeve iz Španjolske, nakon toga je dobila i Rumunjku Florentinu Ivanescu, te došla do finala svoje kvalifikacijske skupine. Ni Poljakinja Aleksandra Sokolowska nije imala rješenja za Ivu, kao ni Kosovaraka Laura Fazliu, prva nositeljica kategorije, inače 42. sa svjetske rang liste. Fazliu je vlasnica bronce sa svjetskog i europskog juniorskog prvenstva prije dvije godine, a prošle je uzela broncu na Europskom mlađe seniorskom prvenstvu. I opet je Iva bolje radila judo, te zasluženo slavila.

image
Ivan Oberan slavi pobjedu svoje kćeri u polufinalu protiv Kosovarake Laure Fazliu, prve nositeljice kategorije do 63 kilograma na Zagreb European Openu
Tino Marić /eju

I na kraju njezino prvo seniorsko međunarodno finale, a nasuprot nje Nizozemka Joanne Van Lieshout, prošle godine europska mlađe seniorska prvakinja, a pretprošle zlatna s Europskih igara mladih.

I opet bolja Iva. Pet borbi je ukupno imala judašica Župe dubrovačke. Dobila je svih pet. Ocjena pet!

image
Iva Oberan je imala pet borni na turniru Svjetskog kupa u Zagrebu
Tino Marić /eju

- Iva je nevjerojatan radnik i trebao joj je jedan ovakav rezultat da osjeti da je moguće. Hvala svima na potpori, od Hrvatskog judo saveza, svih trenera, reprezentativaca. Ovo je velika stvar za naš klub, Judo klub Župa dubrovačka! – rekao je Ivan Oberan, bivši judaš, danas trener nakon velikog uspjeha svoje kćeri. Oglasila se i Iva nakon što je primila zlatnu medalju, te odslušala Lijepu našu u njenu čast.

- Ponosna sam i sretna! Imala sam jaka imena u ždrijebu, pobijedila iznimno jaku Fazliu, od koje sam izgubila na Europskom kupu u Dubrovniku i vjerujem da će mi ova pobjeda značiti puno za daljnje nastupe - istaknula je 21-godišnja Iva. 

26. travanj 2024 16:08