StoryEditorOCM
OstaloJUDO

Iva Oberan i Anđela Violić već u Abu Dhabiju, poznato kad nastupaju i tko ih čeka na startu Grand Slam turnira

Piše Tonči Vlašić
10. listopada 2024. - 14:07

Idu Iva Oberan i Anđela Violić u Abu Dhabi. Točnije, već su tamo. Iva drugi put ove godine, i to u svibnju kad se tamo održalo Svjetsko seniorsko prvenstvo, koje pamti po sedmom mjestu, a sad je čeka, kao i Violić, nastup na IJF Grand Slamu. 

Prema Emiratima se uputilo ukupno 225 natjecatelja iz 29 različitih država, a među njima i devet hrvatskih predstavnika, od toga sedam judašica i dvoje judaša – oglasio se Hrvatski judo savez, te potvrdio nastup članice Judo kluba Župa dubrovačka u kategoriji do 63 kilograma odnosno Judo kluba Dubrovnik 1966. u kategoriji do 70 kilograma. 

- Obje nastupaju u subotu, drugog dana turnira – istaknuo je njihov trener Mateo Semiz, koji će biti uz tatami u Abu Dhabiju. Oberan se na startu kategorije do 63 kilograma bori s 24-godišnjom Britankom Josie Steele. Prva nositeljica je aktualna svjetska prvakinja, Nizozemka Joanne Van Lieshout, druga sa svjetske rang liste (Oberan je 14. na svjetskoj rang listi).

Violić se na startu u kategoriji do 70 kilograma bori protiv 26-godišnje Nizozemke Margit De Voogd, a tu je prva nositeljica naša Lara Cvjetko, svjetska doprvakinja iz 2022. godine (pamti se finale SP-a u Taškentu, u njemu dvije Hrvatice, zlato je uzela Barbara Matić). 

Boje Hrvatske branit će osim Oberan, Violić i Cvjetko, koja je članica Solina, još u kategoriji do 57 kilograma Ana Viktorija Puljiz iz Solina i Tihea Topolovec iz zagrebačke Mladosti, u kategoriji do 78 kilograma Karla Prodan iz splitskih Pujanki, u kategoriji preko 78 kilograma Helena Vuković iz Samobora, u kategoriji do 73 kilograma Robert Klačar iz Istarskog borca iz Pule i u kategoriji do 100 kilograma Marko Kumrić iz splitskog Studenta.

Oberan u kolekciji medalja ima već jedno postolje na IJF-ovom Grand Slamu. Bila je ove godine brončana pod vodstvom Semiza u Dushanbeu, Tadžikistanu. Na IJF-ovom Grand Slamu u Abu Dhabiju je nastupila jednom, i to 2022. godine, te izgubila borbu za broncu. 

Violić na svom trećem IJF-ovom Grand Slamu u karijeri, drugi put je u Abu Dhabiju (bila je prošle godine), za cilj ima ostvariti svoju prvu Grand Slam pobjedu.

image

Iva Oberan prima čestitke za broncu na Grand Slamu u Dushanbeu, u Tadžikistanu

Tamara Kulumbegashvili/
image

Anđela Violić protiv Lucije Babić u Sarajevu

Dino Sečić/Eju/
10. listopad 2024 14:07