StoryEditorOCM
OstaloZANIMLJIVO NA TRADICIONALNOM PLIVAČKOM MITINGU

Čudo iz Mostara letjelo Gružom, cilj joj je u Parizu, Jugov rekorder vodio uoči zadnje discipline Zlatnog Orlanda

Piše Tonči Vlašić
12. svibnja 2024. - 18:41
Najuspješniji pojedinci Zlatnog Orlanda 2024. godine (Iman Avdić, Maro Miknić, Marin Mogić, Lana Pudar, Oliver Papai i Zerina Vrabac)Gordana Kužnin/Pk Jug/

Lana Pudar i Marin Mogić su najuspješniji pojedinci tradicionalnog plivačkog mitinga Zlatni Orlando, kojeg je ovog vikenda u Gružu organizirao Plivački klub Jug u svojoj sto i prvoj godini postojanja. Sjajna plivačica iz Mostara, za mnoge čudo svjetskog plivanja budući u svom gradu nema zimski bazen s dimenzijama za sportska natjecanja, očekivano je letjela dubrovačkim bazenom, odnijela duple pobjede na 50, 100 i 200 metara leptir (najbolja u apsolutnoj, te svojoj uzrasnoj, B kategoriji). Najvrjedniji rezultat ostvarila je na 200 leptir, disciplini u kojoj je ove godine osvojila broncu na SP-u u Dohi, a prije dvije godine zlato a EP-u u Rimu.

U obzir su se u Gružu uzimala dva najbolja rezultata svakog pojedinca za naslov najuspješnijeg pojedinca u svakoj uzrasnoj kategoriji. Pudar je najviše bodova uzela na 100 i 200 leptir, Mogićev rezultat na 400 slobodno bio je vrijedan 850 bodova, a u zadnjoj disciplini mitinga ostvario je još bogatiji ‘ulov‘. Njegova pobjeda na 1500 slobodno donijela mu je još 856 bodova. Uoči te zadnje discipline vodio je Jugaš Juraj Barčot, koji je drugog, ujedno posljednjeg dana mitinga bio najbrži na 200 mješovito s vremenom 2:02.84 (799 bodova). Dan prije Barčot je srušio apsolutni i mlađe seniorski rekord Hrvatske na 400 mješovito, koji je bio u vlasništvu Nikše Rokija od 2009. godine. I hrvatski rekord na 200 mješovito drži Roki (2:00.91), i taj je isplivao te 2009. godine, a on je preživio napad 19-godišnjeg Dubrovčanina.

- Juraj je svoje najbolje vrijeme na 200 mješovito ‘skinuo‘ za četiri sekunde. Tek je prva godina mlađe seniorskog staža. U obje discipline nije uspio isplivati A normu za nastup na seniorskom prvenstvu Europe. Možda bi uspio da je 200 mješovito plivao poslijepodne, a ne ujutro. Ali, oba dana je bio odličan. Pamtit će se činjenica kako je na 400 mješovito oborio 15 godina start apsolutni rekord Hrvatske – istaknuo je Frane Ćirak, šef struke Plivačkog kluba Jug. Naravno, nade kako bi Barčot mogao na seniorsko EP još živi...

image

Frane Ćirak, Plivački klub Jug

Tonči Vlašić

U kategoriji B najuspješniji su na dubrovačkom mitingu, koji je zsuzeo mjesto u kalendaru svjetske plivačke organizacije, bili Iman Avdić iz Sport Timea i Maro Miknić iz riječke Nevere (Jugaš Vlaho Nenadić je bio treći), a u kategoriji C glavne nagrade su ponijeli Zerina Vrabac (Sport Time) i Mađar Oliver Papai (Gyori Uszo SE).

- Pudar se priprema za Pariz. To joj je glavni cilj ove godine. Zlatni Orlando je bila jedna od stanica na tom putu. Naš Nikola Miljenić će također plivati na Olimpijskim igrama. On je prije dva mjeseca oborio rekord Duje Draganje na 100 slobodno, te isplivao olimpijsku A normu. Sad je Mogić na 400 metara slobodno u Gružu izborio nastup na Europskom seniorskom prvenstvu, koje je ovo ljeto u Beogradu...  Mađarska je poslala odlične mlade plivače, koji su ostvarili u svom uzrastu odlične rezultate. Ukupno 334 natjecatelja iz 43 kluba iz deset država je bilo na ovogodišnjem Zlatnom Orlandu. Bilo je baš dobro ova dva dana Zlatnog Orlanda u Gružu – podvukao je Ćirak.

Drugi dan Zlatnog Orlanda: Jugaši i Kapekaši na postolju

50 leđno, B kategorija: 2. Ana Franić (KPK), A kategorija: 3. Andrej Stojanovski (Jug), 100 prsno, C kategorija: 2. Renzo Drušković (KPK), 3. Đivo Baletin (Jug), 50 slobodno, A kategorija: 2. Lara Šurković (Jug), B kategorija: 2. Ana Franić (KPK), C kategorija: 2. Lara Šurković (Jug), B kategorija: 2. Vlaho Nenadić (Jug), C kategorija: 3. Iva Franić (Jug), 200 mješovito: 1. Juraj Barčot (Jug), B kategorija: 3. Bruno Tošović (Jug).

 

30. svibanj 2024 18:56