StoryEditorOCM
OstaloPOVIJESNI USPJEH NAŠIH JUDAŠICA

Čudesan dan u Abu Dhabiju, Iva Oberan i Anđela Violić na pobjedničkom postolju Grand Slama!

Piše Tonči Vlašić
12. listopada 2024. - 16:04

Srebro je oko vrata Ive Oberan na kraju IJF Grand Slam turnira u Abu Dhabiju. Do svog najvećeg uspjeha došla je u kategoriji do 63 kilograma s tri pobjede. Prije pet mjeseci na Svjetskom prvenstvu, na istom mjestu, dobila je prve dvije borbe, ali do treće pobjede nije uspjela doći. Zaustavljena je na kraju u repasažu, te je bila sedma na svijetu. 

Sad je s tri pobjede osigurala medalju, izborila svoje prvo Grand Slam finale u kojem je za suparnicu imala Francuskinju Manon Deketer, brončanu sa Svjetskog prvenstva 2022. godine, koja je u polufinalu zaustavila prvu nositeljicu i aktualnu svjetsku prvakinju Nizozemku Joanne Van Lieshout.

- Iva je iz borbe u borbu rasla, bila sve bolja i bolja - naglasio je njezin trener Mateo Semiz nakon izborenog finala.

Podsjetnik, Oberan je u polufinalu dobila Talijanku Carlottu Avanzato, a prije toga je bila bolja od Britanke Josie Steele, a potom u četvrtfinalu od Alessie Corrao, reprezentativke Belgije.

I u finalu je napadala, uspjela se u tri situacije izvući Deketer, koja je do pobjede stigla samo 12 sekundi prije isteka posljednje, četvrte minute borbe, kad se očekivalo kako će borba otići u produžetak - wazari. Iva, nažalost, nije imala vremena za uzvratiti.

Bila je ovo prva borba Oberan i Deketer. Van Lieshout i Avanzato su izborile broncu.

- Iva je bila dosta dobra u finalu. Stabilna, te sad znamo kako se može boriti i protiv suparnica koje su izuzetno fizički snažne, a kakva je Francuskinja. Nastup u Abu Dhabiju je potvrda kako Iva zna raditi za pobjedu, kako je i ona snažna. Šteta što njen treći pokušaj bacanja nije završio uspjehom, ali baš je bila dobra u finalu - naglasio je Semiz. 

Oberan sad s Grand Slam turnira ima srebro i broncu, te novu potvrdu kako pripada samom vrhu svjetskog juda. Uoči nastupa u Abu Dhabiju bila je na 14. mjestu svjetske rang liste!

Nakon svečanog proglašenja najboljih judašica u kategoriji do 63 kilograma, na tatami je izašla Anđela Violić. Ostvarila je svoju prvu pobjedu u karijeri na jednom IJF-ovom Grand Slam turniru, a tim uspjehom je osvojila broncu u kategoriji do 70 kilograma. Bila je bolja od Brazilke Ellen Froner. Bacila je na wazari minutu i 45 sekundi do kraja. Uspjela obraniti prednost. 

I drugu broncu u kategoriji do 70 kilograma osvojila je hrvatska reprezentativka - Lara Cvjetko, članica Solina, koja je 2022. godine bila svjetska doprvakinja. Zlato je uzela Nizozemka Margit De Voogd, koja je dobila Violić u četvrtfinalu, a Cvjetko u polufinalu. 

- Brazilka je izvrsna parterašica. Vjerovali smo kako je Anđela bolja u stojci, što je na kraju i pokazala. Još kad se zna kako je Froner osvojila medalju na najjačem Grand Slam turniru u svijetu, onom u Parizu, onda je ova njena pobjeda ima još veću težinu. Anđela je bez greške odradila borbu, tehnički i taktički savršeno. Sretni smo i ponosni zbog ovog uspjeha - rekao je Semiz nakon čuda u Abu Dhabiju.

Ovo je povijesni uspjeh judašica s juga Lijepe naše: Iva Oberan i Anđela Violić su pod vodstvom Matea Semiza na pobjedničkom postolju IJF-ovog Grand Slam turnira!

USKORO OPŠIRNIJE

image

Anđela Violić i trener Mateo Semiz

Tonči Vlašić/
12. listopad 2024 19:25