StoryEditorOCM
NogometPOTVRĐEN MALONOGOMETNI SPEKTAKL U GOSPINOM POLJU

Još 87 dana do Dubrovnik Prestigea! Tko će igrati? Kad bi bilo moguće dovesti Modrića, Messija, Ronalda...

Piše Tonči Vlašić
3. listopada 2024. - 10:50

Priča nije nova, dobro je poznata, pitanje je bilo hoće li se realizirati jednog dana i u Dubrovniku, a sad je stigla potvrda kako hoće, i već se zna kad i gdje: nedjelja, 29. prosinca. Sportska dvorana u Gospinom polju. Igra se turnir ‘Dubrovnik Prestige‘. Četiri (malo)nogometne momčadi: Caffe bar Whats Up, Restoran Taj Mahal, Culture club Revelin i Banje Beach Dubrovnik.  

Uzor je legendarni splitski turnir Četiri kafića, koji je krajem 2022. godine imao jubilarno dvadeseto izdanje, koje je, nažalost, bilo ujedno posljednje. Svake godine bi se na Stjepan dan, 26. prosinca, igralo na splitskim Gripama, koje bi bile ispunjene do posljednjeg mjesta, a na terenu poznata imena iz svijeta (malog)nogometa, bivši i aktivni igrači, i ne samo hrvatski.

- Dvadeset je lijepa brojka, dali smo svoje srce i osjetili da je trenutak da završimo tu priču. Kroz turnir je prošlo 1300 igrača... Pokušavali smo ga svake godine dignut na višu razinu, prerastao je i nas same. Krenuo je spontano, uz zafrkanciju, mladost i ljubav i privrženost Hajduku i balunu. Izašlo je nešto veliko... I ostavilo neizbrisiv trag – pamte se riječi Ivice Mornara, bivšeg nogometaša Hajduka, potom Standarda, Anderlechta i još nekoliko klubova, ali i hrvatskog reprezentativca. Bio je sudionik Eure 2004. godine, a potom je sa svojim prijateljima pokrenuo i vodio brigu dva desetljeća o splitskom turniru Četiri kafića. 

Kako je ta splitska priča bila sjajna, Ivica Špilj i Ivica Karabogdan su poželjeli isto napraviti u Dubrovniku. Zavrnuli su rukave, te krenuli. Prvi je gazda Caffe bara Whats Up, zaljubljenik u sport, pogotovo u nogomet, koji još uvijek sa svojom ekipom juri za loptom, a drugi je bivši nogometaš, koji je 38 pogodaka postigao u najvećem rangu, HNL-u, potom bio trener, a kojeg je životni put vezao za Dubrovnik. Okrenuli su njih dvojica brojeve prijatelja, a kako su i oni bili oduševljeni idejom, odmah pozitivno odgovorili na upit: Hoćete li nam se pridružiti?, krenuli su u realizaciju. 

Pet metarski golovi će tako ‘niknuti’ 29. prosinca u Gospinom polju, prvoligaški suci će suditi, želja im je da popratni program bude bogat, a tko će igrati? Kad bi bilo moguće dovesti Luku Modrića, Lea Messija, Cristiana Ronalda, kvartet sudionika bi to napravio, uglavnom, nema sumnje kako će svaki od njih učiniti sve kako bi složio što jaču ekipu, ne samo onu koja će igrati, već i onu koja će ekipom dirigirati s klupe. 

Nekih 15, do 20 dana prije turnira održat će se ždrijeb, tad će se znati tko protiv koga u polufinalu, koje dvije ekipe otvaraju turnir, a tad bi kvartet sudionika trebao otkriti svoje karte, tko dolazi. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li dubrovački kvartet složiti jače sastave nego ih je imao ‘četverac‘ splitskog turnira? 

Plus u cijeloj priči je, a to je bio slučaj i sa splitskim turnirom Četiri kafića, dubrovački će također imati humanitarnu notu. Organizatori će uskoro objaviti koga će to nastojati razveseliti, učiniti mu blagdane ljepšim.

Još je 87 dana do prvog izdanja turnira ‘Dubrovnik Prestige‘ u Gospinom polju.

03. listopad 2024 10:55