StoryEditorOCM
NogometLUDILO U SPLITU

‘Invazija‘ na Poljud: Hajduk u nedjelju ruši rekord, utakmica kontra Osijeka bit će najgledanija u sezoni!

Piše Frane Vulas/SD
16. prosinca 2021. - 07:51

Nedjeljni derbi Hajduka i Osijeka na Poljudu bit će najgledanija utakmica sezone u HNL-u. 

Sve vodi tome. Hajduk je pod novim trenerom Valdasom Dambrauskasom u naletu usprkos remiju kod Lokomotive. Atmosferu oko momčadi nije uspio poremetiti ni sudački previd i ukupno loše suđenje u Kranjčevićevoj, a klub s Poljuda svojim je navijačima povodom Božića poklonio prigodne cijene ulaznica od po samo 30 odnosno pet kuna (za djecu) za sve sektore stadiona (osim VIP Silver i Zapad Premium sektora). To je naravno stvar i onog dalmatinskog dišpeta. Što ga više lome, to ga volim jače. 

Ujedno u grad pod Marjanom stiže vodeći Osijek i Splićanima je potrebna pobjeda kako bi zadržali korak za vrhom, jer Slavonci imaju pet bodova prednosti (ali i jedan susret više). Ikona navijača Hajduka Marko Livaja na jednoj, probuđeni lanjski najbolji strijelac lige Ramon Mierez na drugoj strani. Zadnja utakmica jeseni, pred dugu pauzu, piše Slobodna Dalmacija.

Još ako i vrijeme samo malo poljubi „bijele”, nema nikakve sumnje kako će Poljud u derbiju s liderom za kraj polusezone biti poprilično ispunjen. A prognoza za nedjelju je pobjeda domaćina, pardon bez oborina. Odnosno past će samo – lider. Šalu na stranu, ali svi preduvjeti za HNL-spektakl su tu.

Bijeli gledani koliko i ostatak ‘velike četvorke’ zajedno

Naravno, i dosadašnji ovosezonski rekord drži Hajduk, odnosno Poljud. U ovom prvenstvu najviše je gledatelja dosad bilo na ogledu Hajduka i Rijeke u kolovozu. Tada je na tribinama bilo nešto manje od šesnaest isuća ljudi, točnije 15.967. To je brojka koja u nedjelju pada! Pored tog susreta u nijednom drugom ove sezone u HNL-u nije bilo peteroznamenkastog broja gledatelja.

Zanimljivo je da Hajduk u prosjeku na domaćim utakmicama ove sezone gotovo podjednako gledan kao i Rijeka, Dinamo i Osijek na svojim stadionima zajedno. Hajduk u prosjeku na Poljudu gleda 7285 gledatelja. Tri glavna rivala Splićana u borbi za naslov prvaka imaju zajedno 7416 gledatelja. Rijeku u prosjeku gleda 3342 gledatelja, a Dinamo na Maksimiru 2286. 

Možda je i najveća enigma zašto vodeći Osijek po susretu u Gradskom vrtu gleda tek 1788 duša. Nevjerojatan je podatak da momčad Nenada Bjelice i drugu sezonu zaredom predstavlja najveću prijetnju dominaciji Dinama, jer nakon što su im prošle sezone jedini bacili pravu rukavicu izazova, ove trenutno Osječani vode.

Međutim, to se na tribinama Gradskog vrta brojčano ne osjeti. Covid-19 je sigurno utjecao na ovosezonsku posjetu, ali u cjelini, svima bi otprilike podjednako ili bar u sličnom određenom postotku trebao smanjiti posjetu.

Još da se igrao derbi...

Kada gledamo ukupni zbroj, Hajduka je dosad na Poljudu gledalo 58.285 navijača, ali iz osam susreta. Rijeku je na domaćim susretima pratilo 30.085 (u devet susreta), Dinamo 22.865 (devet utakmica), a Osijek 17.888 gledatelja (deset utakmica).

Nemojmo smetnuti s uma, sve bi te brojke bile još i više na strani splitskog kluba da najveći derbi hrvatskog nogometa Hajduka i Dinama, koji se trebao igrati na Poljudu, nije odgođen za proljeće, donosi Slobodna Dalmacija.

Gledanost kući (ukupno - prosjek)

Hajduk 58.285 (7285)

Rijeka 30.085 (3342)

Dinamo 22.865 (2286)

Osijek 17.888  (1788)

01. lipanj 2024 17:49