StoryEditorOCM
AutomobilizamNAJUSPJEŠNIJI ČLAN RAGUSA RACINGA

Luka Blažević, doprvak Divizije 1 i najbolji junior PH na krugu, već razmišlja o novoj sezoni: ‘Želja mi je osvojiti Zlatnu Kacigu!‘

Piše Tonči Vlašić
3. studenog 2022. - 19:45

Osmijeh je na licu. Kako i ne bi kad je u svojoj drugoj sezoni na kružnim stazama doprvak Hrvatske u Diviziji 1, te najbolji junior. Ali, nije Luka Blažević s time zadovoljan.

- Želim osvojiti Zlatnu kacigu – k‘o iz topa će 22-godišnji vozač Ragusa Racinga.

Za to će mu trebati tri naslova državnog prvaka u nizu, a još nema ni jedan, te računamo, ako sve bude po njegovim željama, ostvarit će cilj 2025. godine.

- To je želja, to je i cilj. Učinit ću sve da tako bude – odlučan je Luka.

Starija braća su vozila, Nikša i Teo, i tako je ‘mali‘ Luka uz njih počeo voziti. Prvo karting.

- Bilo je to u Banićima 2015. godine.

Zatim je sjeo u auto.

- Isto prvi nastup u Banićima. To je bilo 2018. godine. Autoslalom, pa sam nakon toga išao u Omiš.

Kad je vozio prvi put jednu brdsku utrku, a kad kružnu?

- Brdsku 2019. godine na stazi od Komolca do Brgata, i to u narančastom Peugeotu. Krug prvi put na Grobniku. Bilo je to na početku prošle sezone, moje prve na kružnim stazama.

Sad je na tom istom Grobniku okrunjen za najboljeg juniora, plus doprvak u Diviziji 1, prvi do Mirka Penda. Što mu je draže, brdo ili krug?

- Krug – opet k‘o iz topa.

Zašto?

- Više se vozi, imaš 25 minuta priliku pokazat što znaš, tu je i borba za ‘pole position‘, zatim tu smo svi skupa na stazi, na brdu si sam, a na krugu trebaš paziti na sto puta više stvari, tko ti je s lijeva, tko s desna, tko je iza tebe...

Protekle sezone bilo je svega.

- Problema nije nedostajalo. Hungaroring problemi, zatim u Češkoj, u Brnu, puko motor. I kad spominjem Brno, ta staza u Češkoj je najzahtjevnija. Sad na Grobniku prvi dan, u subotu, nisam došao do cilja. Ode guma. Zatim mi se u nedjelju aktivirao za vrijeme vožnje vatrogasni aparat. Ne znam jesam li ga ja zakačio ili je sam ispao iz nosača, ali zadimilo u autu. Otvorio sam prozor. To se smije jer je mreža s te strane. Da se to dogodilo prije utrke, ne bi mi dopustili voziti, ali se dogodilo za vrijeme utrke. Ma, zamislite, ispadne i udari baš tako da se aktivira. Juriš stazom, a u autu sve ‘dimi‘ od praha za gašenje...

Uglavnom, u nedjelju je Luka ‘zadimio‘ konkurenciji, te ostvario pobjedu.

- Ukupno tri pobjede ove sezone, dobio sam obje u Slovačkoj, te sad ovu zadnju na Grobniku. U Češkoj je Pendo iskoristio moje probleme s motorom, i tu je stekao veliku prednost. Ali, zadovoljan sam. Bila je ovo moja prva prava sezona.

image

Posljednja utrka sezone Prvenstva Hrvatske na kružnim stazama - Grobnik 2022. Luka Blažević (u sredini) prvi u Diviziji 1, drugi Mirko Pendo (Dubrovnik Racing), a treći Ivan Petrušić (Župa dubrovačka)

Tonči Vlašić/

Doprvak Divizije 1 ili najbolji junior, koji je Luki draži uspjeh?

- Oba su mi draga, a veći uspjeh je drugo mjesto u Diviziji 1.

Jednom puko motor, jednom ispala guma, jednom...

- Koliko sam guma potrošio ove sezone? Ha, 18! Svaka je 200 eura. Uzimam polovne gume. Otišlo bi još više novaca da su nove. Samo na motor, nakon što je puk‘o u Češkoj, potrošio sam par tisuća eura. Znam da me je put i nastup na Hungaroringu došao oko 12.000 kuna. Skupi se toga još, a rekao bi svatko, ‘neš ti, mali auto, malo treba. Skup je ovo sport, baš skup. I kad se dogode kvarovi, nešto neplanirano, onda su jadi, problemi. Ali, hvala svima koji su mi pomogli. Velika ima hvala.

Već je, kaže, počeo pripreme za iduću sezonu.

- Jedino tako mogu ostvarit svoj cilj, te 2025. osvojiti Zlatnu kacigu. Nema je još nitko u Ragusa Racingu. Nadam se kako ću ja to uspjet u iduće tri sezone – poželio je Luka Blažević.

image

Luka Blažević (Ragusa Racing)

Tonči Vlašić/
18. travanj 2024 23:05