StoryEditorOCM
AutomobilizamSUTRA JE KRUNIDBA

Ide prvak na Biokovo, preuzet Zlatnu kacigu, ali neće vozit, Đivo Franić: Katastrofa su nova pravila za nas ‘male‘, i kad je tako, odlučio sam...

Piše Tonči Vlašić
6. svibnja 2022. - 09:28
Đivo Franić - peterostruki pojedinačni prvak Hrvatske u automobilizmu, četiri krune na brdu, a jedna na krugu, a gdje su svi klupski naslovi prvaka...Tonči Vlašić

Sprema Đivo auto, pojačava Hondu. Bilo je problema s njom na prvom krugu sezone, na Hungaroringu, podsjeća aktualni prvak Hrvatske na brdu. Lani je uzeo naslov u grupi N.

Sprema Đivo danas i odijelo. Dodjela je sutra, u subotu navečer u Tučepima. Spremne su nagrade za prošlu sezonu prvenstva Hrvatske na brdu, a nova počinje ovaj vikend na Biokovu. Prva bodovna je u nedjelju. Makarani su nakon četiri desetljeća opet domaćini. Međutim, ide Đivo po nagradu na brdo poviše Makarske, ali ne ide vozit.

- Samo krug vozim ove sezone. Ništa brdo.

Katastrofa su nova pravila, kaže Đivo. Otkriva razlog zbog čega je povukao ručnu, parkirao auto kad je u pitanju brdo.

- FIA je to pokrenula, uvela ta nova pravila. Nema više klasa, nema više grupa... Kratko i jasno, nova pravila su male aute izbacila iz igre, novaca za jači auto nemam, i kad je tako, odlučio sam, ove godine ništa od brda.

image

Đivo Franić (Dubrovnik Racing)

Tonči Vlašić

Dakle, neće braniti naslov. Ustvari, ove godine nema više grupe N, pa kad je tako, i ako ostane tako, Đivo će bit aktualni prvak grupe N za sva vremena.

- Haha, lijepo to zvuči.

Smije se Đivo. Sad ne živi više samo Hajduk vječno, evo sad će s naslovom prvaka grupe N Đivo živjet vječno.

- Ako se ne vrati na staro, budući više nema ni grupe N, ni A, ni E, već grupa 1, 2,3,4..., ha, ostat će tako. Zadnji prvak grupe N.

Đivo je peterostruki pojedinačni prvak Hrvatske. Četiri krune je uzeo na brdu, jednu na krugu. Tri prethodne sezone je osvajao brdo, i kad je tako, upisao se Đivo na listu osvajača Zlatne kacige, a s tim se malo tko može pohvaliti. U povijesti najtrofejnijeg hrvatskog kluba, Dubrovnik Racinga, evo ga u društvu Nika Pulića, Dubravka Čikora, Laszsla Szasza...

I opet priča za sebe.

- Ha, rijetki su osvajali Zlatnu kacigu, a u nas doma dvojica sa Zlatnom kacigom. Obojica. Brat Maro na krugu, a ja na brdu. I to smo obojica uspjeli prošle godine doći do nje.

Ne zaboravlja se kako je i Đivo, i to više od desetljeća taj koji je svojim nastupima doprinio i uspjesima kluba, a tih 'kanti' je osvojio dosta, dosta više nego pojedinačnih. Prošle godine dupla kruna, plus pojedinačni na brdu, ukupno tri. Budući ove neće na brdo, ostaje mu krug, a tu se zna cilj.

- Nije bilo dobro na Hungaroringu, u subotu problem s autom, u nedjelju tek treći. Međutim, računam ja na oba naslova na krugu ove sezone. Cilj je pomoći klubu da obrani naslov, a gdje ćeš bolje nego uzeti pojedinačni naslov. Zato se sad sprema auto za idući krug.

image

Zlatne kacige - Maro i Đivo Franić, Maro na krugu, a Đivo na brdu

Tonči Vlašić
25. travanj 2024 17:41