Svibanj je mjesec svjesnosti o raku kože, a u ovo vrijeme mnogi koji imaju problema s osjetljivošću na sunce kreću s pripremama. Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije objavio je niz članaka na ovu temu, među ostalima i o pravilnom odabiru namirnica koje mogu biti značajna podrška "u zaštiti kože od oštećenja i pomoći u oporavku već oštećene kože te tako utjecati i na smanjenje rizika od razvoja raka kože".
Preporučuju se raznovrsna prehrana, unos namirnica bogatih vitaminima C i E, rajčice i beta-karotena.
"Kako bi pripremili kožu za sunce dva, tri mjeseca prije ljeta mnogi uzimaju suplement beta-karotena. Važno je napomenuti da bi ga trebalo uzimati u prirodnom obliku jer je tad najdjelotvorniji. Mi Vam preporučamo namirnice koje ga sadrže u velikoj količini, primjerice mrkva, marelica, mango, batat, dinja, lubenica, tamnozeleno lisnato povrće. Koža će sporije starjeti, brže tamniti, a smanjena je i mogućnost nastanka alergije na sunce", navodi Marija Vezilić, nutricionistica ovog Zavoda.
Za rajčicu, kao jednu od preporučenih namirnica, navodi kako obiluje vitaminima A, C, E, bioflavonoidima te biološki aktivnim tvarima likopenom i tomatinom. Konzumirajući rajčicu mogu se smanjiti upale nastale djelovanjem štetnih UV zraka te neutralizirati opasne molekule koje nastaju u slučaju predugog izlaganja suncu, a autorica teksta navodi i zanimljivost: likopen iz kuhane rajčice puno se bolje apsorbira nego iz sirovog voća i povrća.
Iako ove namirnice pružaju zaštitu od štetnog djelovanja sunca i potpomažu oporavku kože, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo, to ne znači da možete pojesti malo voća i povrća i zatim se bezbrižno izležavati na suncu po cijele dane.