StoryEditorOCM
ZabavaDUBROVAČKI STUDENT

Svi će reći da je Štulić nestao,no ovaj kultni glazbenik iz 80-ih nestao je doslovno! Studenti su se ljubili i kleli u životne istine uz ove njegove pjesme. Broje milijune pregleda

Piše dv
9. studenog 2022. - 14:00

Kada se spomene rock legenda koja je potpuno nestala u anonimnost i ne javlja se već 40 godina, nitko više ne pomišlja na Johnnyja Štulića. Jedina živuća rock zvijezda Jugoslavije koju gotovo nitko nije vidio ni čuo u javnosti već 40 godina je Miladin Šobić, pjevač koji je izdao tek dva albuma, ali se njegove pjesme slušaju i danas, piše N1.

Na YouTubeu postoji kanal s njegovim pjesmama, iako nije potpuno jasno tko je vlasnik i tko ga vodi. Na tom YouTube kanalu neki Šobićevi hitovi, poput Džempera za vinograd ili Od druga do druga, imaju milijune pregleda.

No, za razliku od Štulića, o Šobiću i njegovoj sudbini se zaista malo zna i crnogorski kantautor se ne javlja od 1982. godine.

Rođen je 7. siječnja 1956. godine u Nikšiću, gdje je i odrastao i završio srednju školu. Srednjoškolski dani ujedno su i vrijeme kada je počeo glazbeno djelovati. Nakon srednje škole Šobić upisuje turizam u Dubrovniku, a u tom periodu počinje i ozbiljnije djelovati te privlači pažnju na brojnim festivalima na kojima nastupa.

Pod dojmom studentskog života stvara svoje najveće pjesme. 1975. godine objavljuje prvu pjesmu "To sam ja", koja u to vrijeme u privatnim studentskim dubrovačkim krugovima dobiva status studentske himne. Godinu dana kasnije na glazbenom festivalu Omladina 76 u Subotici osvaja drugo mjesto s pjesmom "Daj nam neba".

U suradnji s klavijaturistom Gaborom Lenđelom i studijskim glazbenicima snimio je albume "Ožiljak" (Diskoton, 1981.) i "Umjesto gluposti" (Diskoton, 1982.). Taj album je dosegao platinastu nakladu.

S albuma "Ožiljak" se izdvajaju legendarna studentsko-socijalna tema "Džemper za vinograd" i najpoznatija "Kad bi došla Marija", donosi Slobodna Dalmacija. 


Strastvenost s kojom je snimio album "Umjesto gluposti" svjedoči činjenica da je u Studiju muzičkog ateljea u Subotici počeo snimati u noći 21. veljače 1982., a završio ga 8. ožujka.

Snimio je i treći album pod nazivom "Barutana ljubavi", ali zbog obiteljske tragedije ostavlja glazbu i album nikada nije izda, navodi Wikipedia.

Njegov prijatelj, dubrovački kantautor Ibrica Jusić, najavljivao je povratak Miladina Šobića 2002. godine, ali to se nije dogodilo.

Kao što je to slučaj s mnogim drugim glazbenicima koji se povuku iz javnosti, i o njemu su krenule raznorazne teorije i naklapanja.

Neki su tvrdili da je postao pastir, drugi da je umro, a ostali su jednostavno zaboravili na njega dok se nije pojavio YouTube, piše Index.

01. srpanj 2024 10:04