StoryEditorOCM
ZabavaRajske plaže

Nisu ni Afrika ni Azija: Hrvati otkrili novu zimsku destinaciju! Evo kamo bježe u potrazi za toplim vremenom gdje će mnogi dočekati Novu godinu. Saznali smo uvjete ulaska u zemlju.

Piše Vinko Paić/sd
16. prosinca 2021. - 23:10

Tijekom zimskih mjeseci mnogi Hrvati bježe u toplije krajeve. I dok su posljednjih godina nezaobilazne destinacije bile zemlje poput Tajlanda i Tanzanije (najviše se išlo na Zanzibar) u ovom trenutku jedna druga postala je pravi hit, piše Slobodna Dalmacija.

Na društvenim mrežama sve više naših građana stavlja fotografije s Cipra. Neki su se vratili, a neki će tek ići. Početkom prosinca iz zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman poletio je prvi izravni let iz Hrvatske prema ciparskom gradu Paphosu kompanijom Ryanair (prometuje svakog ponedjeljka i petka) pa ne čudi toliki interes Hrvata za posjet ovom otoku koji se može pohvaliti s oko 340 sunčanih dana u godini.

image
Kristalno čisto more pravi je mamac za posjetitelje.

Cipar je inače i najtopliji otok Sredozemlja (u prosincu se dnevne temperature kreću oko 20 stupnjeva koliko je i more), a kad se u obzir uzme da irska niskotarifna kompanija Rynair povratne karte iz Zagreba do Paphosa prodaje već za 50-ak eura te da let u jednom pravcu bez presjedanja traje oko dva i pol sata - onda ni ne čudi tolika pomama Hrvata za Ciprom odakle je rodom preminuli glazbenik George Michael.

Pogotovo što se u mnoge zemlje zbog širenja omikron soja koronavirusa u ovom trenutku sve teže ulazi pa neke od njih traže da morate biti u karanteni čak i ako ste cijepljeni ili ste preboljeli Covid. Ako poželite Novu godinu dočekati na Cipru ne treba vam viza nego samo Covid putovnica, a osim toga, bez obzira na to jeste li cijepljeni ili ste preboljeli koronavirus, morat ćete po dolasku na aerodrom u Paphos napraviti PCR test o svom trošku i platiti ga 19 eura. Na stranicima ciparskog ministarstva turizma stoji kako se rezultati dobiju kroz nekoliko sati, pa ako se pokaže da je sve u redu - vaš odmor i službeno može početi.

image
Larnaca je jedan od gradova na Cipru koje svakako valja posjetiti.

Od turske invazije 1974. godine Cipar je podijeljen na međunarodno priznati južni dio u kojem obitavaju Grci i koji je dio Europske Unije te manji sjeverni dio gdje se nalaze Turci (samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar.) Glavni grad otoka Nikozija jedini je podijeljeni glavni grad na svijetu. Južni dio je grčki, a sjeverni su dio uglavnom naselili Turci.

Službena valuta je euro i ne morate se brinuti oko mobilnih troškova, jer iako u roamingu možete telefonirati i slati poruke kao da se nalazite u Hrvatskoj. Osim ukusne hrane, uglavnom mesnih i ribljih jela s povrćem, i raznih umaka, pravi mamac za posjetitelje svakako su prekrasne plaže i kristalno plavo more.

image
Plaže na Cipru ostavit će vas bez daha.

Najpopularnije su u Ayia Napi, dok je svakako jedna od najzanimljivijih ona u Paphosu s poznatom Afroditinom stijenom. Legenda kaže da se rođenje grčke božice dogodilo upravo na ovoj plaži i da je ona ovdje izronila iz mora. Svi veći gradovi udaljeni su sat do dva vožnje, a valja naglasiti i kako je Cipar među najsigurnijim zemljama Europe zbog svoje niske stope kriminala.

image
Početkom prosinca Cipar je posjetio i Papa Franjo.
Stavros Ioannides
18. travanj 2024 23:43