Nostalgija nas ponekad natjera da se barem na trenutak poželimo vratiti u stara, bolja vremena.
Za neke je to vrijeme djetinjstva i Jugoslavije, u koje nas najbolje mogu odvesti jednostavni recepti za delikatese - koje su pripremale domaćice s ograničenim namirnicama. Iako skromne, slastice iz Jugoslavije itekako su ukusne - a evo i nekoliko recepata za najpopularnije, piše Radio Sarajevo.
Žumanjak sa šećerom
Kada bi dijete poželjelo nešto slatko, majka je posezala za ova dva sastojka. Mutila bi smjesu do neke gušće teksture i dala djetetu - da uživa.
Kruh i maslac
Djeca koja su odrastala u osamdesetima sigurno se sjećaju da im je omiljeni obrok nakon duge igre bio kruh s maslacem i prahom od crvene paprike. Oni koji su preferirali slađe, jeli bi krišku maslaca sa šećerom.
Varivo od mahuna
Krumpir, luk, mrkve i mahune stavite u lonac, dodajte im tri žlice ulja, malo vode i začina. Ljubitelji mesa mogu dodati i kobasicu.
Juha od poriluka
Iako su neki još uvijek istraumatizirani od niti poriluka koje slobodno plutaju po tanjuru, ova juha doslovce oživljava dušu. Ipak, u posljednje je vrijeme pala u zaborav.
Umak od tripica
Ljudi su za dobre tripice odlazili čak i u restorane. Favorit na meniju: tripice u umaku. Danas, nažalost, rijetko koji restoran ima ovo jelo.
Kupus i meso
Kiseli kupus s mesom pravo je tradicionalno zimsko jelo. Za njega su potrebna tek dva dobra sastojka: kiseli kupus i dobar komad suhog mesa kao što su rebarca, šunka ili suho meso. Ovo jelo se kuha oko dva i pol sata na laganoj vatri i poslužuje uz kuhani krumpir.
Pohani kruh
Stari kruh prije se nikada nije bacao - bio je idealan za slatki desert u kombinaciji s jajima. Na tri kriške kruha potrebno je jedno jaje. Vilicom izmutite jaje, dodajte im žlicu mlijeka i posolite.
Kruh s obje strane umočite u smjesu od jaja te je pržite na ugrijanom ulju s obje strane dok ne poprimi zlatnu boju.