Ruski kardiolog i kardiokirurg Herman Handelman smatra da se hranom može regulirati kolesterol u krvi.
Kao što je poznato, povećani kolesterol može dovesti do težih kardiovaskularnih oboljenja kao što su infarkt i moždani udar, a koji su na prvom mjestu među uzrocima smrtnosti na svijetu, piše Sputnik, a prenosi Slobodna Dalmacija.
Prvo, potrebno je smanjiti tjelesnu težinu, što će ujedno dovesti do snižavanja kolesterola u prosjeku za osam posto“, rekao je liječnik.
On je pojasnio da je najbolje smanjiti težinu pomoću izbalansirane prehrane. Predložio je da tokom prehrane polovica tanjura bude popunjena salatom, a drugu polovicu da čine prilozi i hrana na bazi proteina.
Pored toga, kardiolog je savjetovao da se konzumiraju prirodne masti. Prema njegovim riječima, upotreba lososa u prehrani može sniziti kolesterol i tlak.
Drugi efikasan način je povećanje fizičke aktivnosti. Kao treći i također važan faktor je smanjenje razine šećera u krvi koji oštećuje zidove krvnih žila čije se niše potom popunjavaju kolesterolom, piše Sputnik.