StoryEditorOCM
ZabavaPravi mali dinosaur

Je li ovo najružnija životinja na svijetu? ‘Tamni vrag‘ jednako se dobro snalazi na kopnu i u moru, pogledajte snimku ovog guštera u zaronu

Piše dv
27. travnja 2022. - 14:06

Galapagoška morska iguana jedini je gušter na svijetu prilagođen životu u moru.

Ovog starosjedioca vulkanskog otočja u Ekvadoru neki smatraju najružnijom životinjom na svijetu. Upravo ih je tako u 19. stoljeću opisao znanstvenik Charles Darwin, ugledavši ih kako se sunčaju na stijenama vulkanskog otočja, gdje obično žive u kolonijama. Nazvao ih je "tamnim vragovima", piše Smart Travel, a prenosi Slobodna Dalmacija.

image
Michael Nolan/AFP

Ova životinja preferira hladnu morsku vodu te se kreće hladnim strujama. Pri plivanju udove privuku uz tijelo kako bi se s lakoćom kretali kroz vodu.

 

- Izgleda kao maleno čudovište. Ovo je jedini gušter koji se hrani plodovima mora, roni i pliva te obitava uz obalu. Dok jede, prstićima se drži za pukotine kako ga ne bi odnijela struja - opisao je jedan zadivljeni korisnik.

- Većinu vremena provode na suncu jer im ronjenje jako snižava tjelesnu temperaturu. I dok sjede na plaži, svakih par minuta kihnu sol - nadovezao se drugi 'reditovac'.

- Ovo su mini Godzille - primijetio je netko.

- To je jednostavno dinosaur  - zaključio je netko drugi.

24. travanj 2024 08:39