StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

Izazivači: Ova teniska drama hrabro servira za meč, a Zendayi reket dobro pristaje

Piše Gabrijela Bijelić
6. svibnja 2024. - 14:53

Iako je nazvana po teniskim turnirima nižeg ranga, američka sportska drama ‘Challengers‘, u nas nespretno prevedena kao ‘Izazivači‘ konkurira za mnogo elitniju poziciju i ambicije uopće ne skriva. Odvažnost autora još je i veća ako se zna da su sportski filmovi i ekranizacije životopisa slavnih žanrovi u kojima se lako otkliže u trivijalnost.

Kad se iskusni talijanski redatelj Luca Guadagnino prihvatio ovog uratka, mnogi su bili skeptični, no Sicilijanac ih je čvrsto odlučio razuvjeriti. Priču o ljubavnom trokutu smjestio je u okružje bijelog sporta, gdje se reketom itekako mogu iskazati istančane emocije. Smashom istjerujete nagomilane frustracije, as servisom prijetite protivniku...

image

Zendaya kao bivše tenisko čudo od djeteta

Niko Tavernise/Metro Goldwyn M/Niko Tavernise/metro Goldwyn M

Slično kao u stvarnom životu, poručuje nam redatelj dok raspreda kroniku sazrijevanja troje sudbinski povezanih glavnih likova. Muškarce nezadovoljne karijerama i intimnim životom uvjerljivo portretiraju Josh O‘Connor i Mike Faist. Prvi s gotovo zloslutnom posvećenošću utjelovljuje posrnulog talenta Patricka Zweiga.

Iza krhke pojave drugog lomi se nekadašnji osvajač prestižnih trofeja Art Donaldson, povratnik na tegobnom putu u staru formu. Interakcija Zweiga i Donaldsona suptilna je međuigra naklonosti i kompetitivnosti kojoj je u središtu prava zvijezda ove teniske romanse, šarmantna Zendaya.  Ova glumica i pjevačica afroameričkih korijena već je dokazala darovitost i odvažnost pred kamerom.

Nakon što je pažnju privukla ulogom problematične tinejdžerice u ‘Euforiji‘ i zabljesnula kao mistična pustinjska ratnica Chani u ZF hitu ‘Dina‘, mnogi su je očekivali u nekom razmetljivom blockbusteru, no ona se opredijelila za ovu niskobudžetnu storiju. I nije pogriješila, jer se pod sunčanim naočalima teniske trenerice krije podatna rola s mnogo faseta. Zendaya je svaku od njih izbrusila do visokog sjaja.

image

Mike Faist, Zendaya i Josh O‘Connor na rimskoj premijeri ‘Challengers‘

Tiziana Fabi/Afp

Njezina junakinja, nekadašnje tenisko čudo od djeteta, danas neostvarena WTA pobjednica Tasha Duncan strogoćom i hladnokrvnošću prikriva unutarnji nemir. Scena teniskog dvoboja Zweig-Donaldson u kojoj se na tribinama jedino njezina glava ne okreće za lopticom ne ostavlja nikakvu dvojbu o njezinom psihičkom stanju. Guadagnino dosta pozornosti posvećuje gradiranju napetosti između Tashe i njezinih ‘mušketira‘ koja se indirektno dotiče i rasne komponente.

Tenisku svakodnevicu nastoji približiti i gledateljima koji nisu baš zagrijani za sport. ‘Challengers‘ je rijedak primjer dobro osmišljenog nelinearnog pristupa pripovijedanju. Vremenske odrednice ovdje su jasno izložene i ne ometaju tijek radnje, dok zbivanja iz bliže i dalje prošlosti likova ne stvaraju konfuziju, već pomažu razumijevanju njihovih kasnijih postupaka i odnosa.

Za istaknuti je i inovativan pristup snimanju teniskog meča iz perspektive takmaca‘, što svakako pridonosi dramatici odnosa troje tragičara ujedinjenih teniskim elitizmom.

Guadagninova romantična drama vjerojatno bi funkcionirala i u nekom drugom okruženju, no baš joj tenis daje poseban štih. Game- set – match, rekli bi upućeni. A ako Zendaya ovako nastavi, može se uskoro nadati i kakvom glumačkom Grand Slamu.

26. svibanj 2024 10:34