StoryEditorOCM
Noćni životprikriveni predatori

Ispovijest djevojke kojoj su ubacili drogu za silovanje u piće: ‘Ništa mi nije bilo sumnjivo, dečki su se činili sasvim okej​‘. Ovo je sve što trebate znati o ovom narkotiku

Piše Mozaik SD
2. lipnja 2022. - 11:02

Koliko je djevojaka u Srbiji popilo piće u kojem se nalazila neka od takozvanih "droga za silovanje", nitko precizno ne može reći. Broj prijavljenih slučajeva je malen, ali nedavna lavina ispovijesti na društvenim mrežama pokazala je da i ne slutimo stvarne razmjere ovog problema.

Poznato je da je prije nekoliko godina srpska policija zaplijenila četiri i pol litre GHB-ja, što bi bilo dovoljno za čak 10.000 doza.

Jedna od žrtava ispričala je za emisiju "Exploziv" na srbijanskoj televiziji Prva svoje iskustvo s ovim narkotikom.

- Tu večer sam izašla s prijateljicom u jedan beogradski lokal i u jednom trenutku, momci koji su sjedili za šankom, poslali su nam piće. Tada mi ništa nije bilo sumnjivo, budući da su djelovali sasvim okej. Ja sam tada pila samo sok, međutim od trenutka kad sam baš taj sok koji su oni poslali popila, ja se apsolutno više ničega ne sjećam - rekla je djevojka.

U najgorim slučajevima "spiking", odnosno, podmetanje ove droge u piće, završava silovanjem kojeg se žrtva ne sjeća. Ova djevojka i njezina prijateljica te su večeri ipak imale dosta sreće.

- Neki momak je shvatio što nam se događa i brzo nas izveo iz lokala. On nas je odveo u njegov stan i onda nam je kasnije, kad smo došle sebi, ispričao što se ustvari dogodilo. Ja sam kasnije morala otići liječniku jer sam u tom trenutku bila nevina i ispostavilo se da je sve bilo u redu - rekla je ona.

Od supstanci koje se koriste kao narkotik za silovanje, najčešća je GHB ili gama-hidroksibutirat poznata i pod imenom G ("đi")  ili "klupska droga" i prilično je dostupna.

Toksikologinja Aleksandra Repić detaljno je opisala učinke ovog narkotika.

- U nešto većim koncentracijama GHB izaziva recimo euforiju i jedno opušteno stanje koje je slično stanju alkoholiziranosti pa se često i u te svrhe upotrebljava. Međutim, nešto veće doze izazivaju efekte koje srećemo kod slučajeva silovanja, kao što su pospanost, konfuzija, dezorijentiranost, padanje u san i gubitak pamćenja - objasnila je toksikologinja.

U toksikološkom laboratoriju Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, tragovi "đija" i drugih droga koje zloupotrebljavaju seksualni predatori traže se najčešće u uzorcima krvi i urina.

Toksikologinja je objasnila koliko se dugo ove supstance zadržavaju u tijelu i je li ih moguće prepoznati.

Za "Exploziv" je govorio i profesor doktor Darko Marinković s Policijske akademije, koji je objasnio koliko vremena nakon konzumiranja počinje djelovanje ovih supstanci i koliko dugo traje.

Milan Pekić, direktor vladina Ureda za borbu protiv droge objasnio je da je GHB prvi put detektiran u Srbiji prije deset godina.

Stefan Pejić iz nevladine organizacije "Re Generacija" opisao je efekte ove droge i na koji način se ona nabavlja.

O sustavnim propustima za "Exploziv" je govorio ravnatelj Instituta za sudsku medicinu Đorđe Alempijević, a psiholog Leo Ivanišević opisao je kako izgleda traumatično iskustvo "spajkinga" te objasnio psihološke posljedice po žrtvu, a detaljnija objašnjenja navedenih stručnjaka i ispovijest djevojke možete poslušati OVDJE.

20. travanj 2024 11:52