StoryEditorOCM
Kućni ljubimciOPREZA NIKAD DOSTA

Znate li da neke mirisne svijeće škode našim psima? Donosimo spisak onih koje nikako ne biste smjeli upotrebljavati

Piše Jl
16. studenog 2021. - 17:24

Ako se pitate jesu li svijeće loše za vaše omiljene četveronožne članove porodice, imamo dobre i loše vijesti. Dobro: svijeće su loše za pse samo ako sadrže određene sastojke ili se pale u velikim količinama. Loše: psi koji pojedu svijeće mogu imati ozbiljne probavne probleme. Veličina psa, količina svijeće koju je progutao ili udahnuo, uključeni sastojci i postojeće zdravstveno stanje psa faktori se koje treba uzeti u obzir kada se promatra ozbiljnost situacije, piše Jutarnji list.

Eterična ulja su visoko koncentrirani tekući spojevi dobiveni iz biljaka. Često se koriste da svijećama daju jake, ukusne mirise. Nažalost, eterična ulja su vrlo otrovna za pse. VCA Ark Animal Hospital navodi da su eterična ulja zimzelena, čajevca, paprene metvice, bora, slatke breze, cimeta i citrusa neka od najštetnijih. Poznato je da eterična ulja uzrokuju oštećenje jetre i živčanog sistema kod pasa, a da ne spominjemo da mogu izazvati iritaciju u ustima i grlu.

Zapaljene svijeće napravljene s eteričnim uljima su u redu ako vaš pas nije sklon jesti nasumične dekoracije. Mirisne svijeće nisu nužno loše za pse za udisanje, ali baš kao i neki ljudi, postoje određene životinje koje mogu biti malo osjetljivije na mirise. Nikada ne smijete nanositi životinjama eterična ulja ili ih hraniti njima.

image
Psi s bolestima poput astme ili otežanog disanja ne bi trebali biti izloženi velikim količinama svijeća

Psi s bolestima poput astme ili otežanog disanja ne bi trebali biti izloženi velikim količinama svijeća. Snažan miris također može izazvati alergijsku reakciju. Ako primijetite da vaš pas kiše, kašlje, da se dosta češe, šišti ili da mu pretjerano suze oči, to bi mogla biti alergijska reakcija na svijeće. Parafinski vosak je još jedan sastojak koji treba izbjegavati. Svijeće koje se masovno proizvode obično se izrađuju s parafinskim voskom koji pri izgaranju emitira karcinogene.

Na kraju, ne zaboravite na fitilj. Fitilji za svijeće često su pričvršćeni malim komadićima metala koji bi mogli isjeći unutrašnjost vašeg psa ako ga proguta. Fitilji mogu biti opasni od gušenja ili uzrokovati neugodne probavne probleme.

Budući da svaka svijeća sadrži jedinstvene sastojke, važno je provjeriti s proizvođačem (ili pažljivo pročitati naljepnicu) kako biste utvrdili s čime imate posla. Mali psi će također biti osjetljiviji na bolesti ili infekcije jer su njihova tijela manja; mogu imati lošiju reakciju od većih pasmina. Ako vaš pas pojede svijeću, hitno kontaktirajte veterinara kako bi vam mogao reći što činiti.

Najbolje svijeće za vlasnike kućnih ljubimaca su one sa sojinim voskom ili pak kokosovim voskom. Ne samo da su bolji za svačiji dišni sistem, već se i lakše razgrađuju ako se slučajno progutaju. Idealni su i pamučni fitilji. Svijeće bez mirisa predstavljaju manji rizik ako je vašem psu dijagnosticirana astma ili problem s disanjem.

Ako je moguće, vlasnici koji imaju pse koji vole s vremena na vrijeme progutati određene predmeti trebali bi se držati svijeća na baterije. Time se isključuje mogućnost da će psi progutati štetne tvari ili kemikalije. Osim toga, ako pas nešto prevrne, nećete morati brinuti o izbijanju požara - ovo se zapravo može više odnositi na skrbnike mačaka, koji su upoznati s mačjom tendencijom da ruše sve i svašta sa stola. Stavljanje svijeća izvan dohvata kućnih ljubimaca i djece uvijek je pametan potez.

19. travanj 2024 12:48