Sezona je rajčica, a Dobra hrana donosi prigodni recept za sjajan i prilično jednostavan ljetni ručak.
Za tijesto će vam trebati:
150 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
125 g hladnog maslaca
1 žličica soli
1 jaje
Za nadjev:
350 g rajčice
100 g feta sira
100 g gaude
150 g pršuta
3 ljutike
sol
papar
origano
50 g suncokretovih sjemenki
žlica-dvije maslinova ulja
Za premazivanje:
1 jaje
Za ukrašavanje:
svježi vlasac
Priprema:
U veću posudu stavite obje vrste brašna, hladan maslac narezan na kockice, dodajte sol. U multipraktiku ili ručno miješajte sastojke dok ne postanu zrnati. Dodajte jaje i umiješajte glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji minimalno jedan sat. Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev. Obje vrste sira narežite na kockice kao i pršut. Ljutiku narežite na ploške isto kao i rajčicu. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u obliku kruga debljine 3 mm. Sredinu tijesta premažite maslinovim uljem. Pazite da dva centimetra tijesta na rubu ostane prazno jer ćete taj dio tijesta preklapati preko nadjeva. Dodajte pršut, sir, rajčicu. Začinite solju, paprom, origanom i suncokretovim sjemenkama. Rub tijesta s unutarnje strane premažite razmućenim jajetom te ga preklopite preko nadjeva. Dio nadjeva mora biti vidljiv, ali ne do kraja. Zatim premažite i vanjski dio te stavite u zagrijanu pećnicu da se peče oko 30 minuta na 185 Celzijevih stupnjeva. Pečenu galettu ukrasite svježim vlascem.