I ptice na grani znaju da je doručak najvažniji obrok u danu. Često ujutro negdje jurimo i nemamo vremena za doručak i nalazimo opravdanja za preskakanje ove navike, umjesto da nam bude prioritet, donosi Slobodna Dalmacija.
Spremanje brzog, ukusnog i nutritivno bogatog doručka moguć je, a i odabir prave hrane zapravo može biti lagan.
Mnoga istraživanja kažu da u danu sagorimo više kalorija ako doručkujemo, a preskakanjem doručka da tijelo sagori manje masti.
Koliko kvalitetno započnete dan doručkom, toliko će vam ostatak dana biti kvalitetan, smatraju stručnjaci. Nutrijenti koje unesete doručkom određivat će vam razinu energije, raspoloženja i snage tako da je jasno da je jako bitno da doručak bude sačinjen od kvalitetnih nutrijenata.
Nutricionisti smatraju da bi dobar doručak trebao kombinirati proteine, masnoće i proteine pune vlakana.
Svakako bi trebali izbjegavati slatko, a bilo bi dobro da birate nemasne bjelančevine poput jaja i nezaslađenih mliječnih proizvoda.
Za većinu nas doručak bi trebao sadržavati najmanje 300-350 kalorija i trebalo bi ga se jesti, a ne piti jer tako duže ostajemo siti.
Uravnotežena i nutritivno vrijedna prehrana temelj je uspjeha ne samo u pokušaju promjene sastava tijela, već stoji i iza dobrog raspoloženja ili produktivnosti tijekom dana.
Bilo da jedete slano ili slatko, treba se usredotočiti na to da prirodna i neprerađena hrana prevladava u vašoj prehrani.
Donosimo vam nekoliko odličnih namirnica za doručak koje možete kombinirati na razne načine:
Bobičasto voće
Chia sjemenke
Bademi
Zeleni čaj
Mak
Grčki jogurt
Jabuke
Grejp
Rižin griz
Jaja
Zobene pahuljice,
Pahuljice od cjelovitog zrna s nemasnim mlijekom
Tofu
svježe voće
Svježi sir