StoryEditorOCM
GastroLabinjonski krafi

Slatki ili slani, kuhani ili prženi: za njih vjerojatno nikad niste čuli, ali u Istri su ‘zakon‘!

Piše dv
3. ožujka 2023. - 12:27

Jedna vrsta tjestenine, za koju, usput rečeno, mnogi nisu čuli, a karakteristična je za Istru, a posebno Labinštinu jesu labinjonski krafi, donosi Dobra hrana. Krafi su tjestenina oblikom pomalo nalik na raviole, koja se puni svježim sirom i grožđicama te raznim dodacima. Kao slastica može se pržiti u ulju ili se skuhati i preliti umakom od karamela s vrhnjem koji se flambira rakijom.

Potrebno je:

300 g glatkog brašna

1 jaje

voda

Za nadjev:

300 g mladog sira

200 g suhog naribanog sira

1-2 žlice grožđica namočenih u rakiji ili rumu

limunova korica

jedno žumance

šećera prema ukusu

krušne mrvice po potrebi i vanilija

Priprema:

Umijesiti glatko tijesto, ostaviti ga da malo odstoji pa ga razvaljati jako tanko. Pomiješati sastojke za nadjev da se dobije jednolična smjesa. Nadjevu dodati malo krušnih mrvica ako je rijedak. Tijesto izrezati na široke trake, rasporediti nadjev i preklopiti drugim komadom tijesta. Pomoću kalupa ili čaše izrezati krafe na željeni oblik. Možete ih spojiti vilicom. Skuhati krafe, preliti ih masnoćom od pečenja i poslužiti s mesom i povrćem ili uz žgvacet, a možete ih samob preliti rastopljenim maslacem i posuti naribanim sirom. Kao slastica mogu se pržiti u ulju ili se skuhati i preliti umakom od karamela s vrhnjem koji se flambira rakijom. U karamel možete dodati i malo višnjevca.

SAVJET VIŠE!

U nadjev za pečene krafe dodaje se rum ili rakija.

Krafe je važno prije prženja probušiti vilicom da se ne bi napuhali.

Tehnika zamatanja: razvući tijesto, žlicom staviti kuglice nadjeva po dužini tijesta, pokriti ih drugim dijelom tijesta i čašom izrezati krafe, pa ih spojiti vrhom vilice.

Kuhanje krafa: Vodu za kuhanje posoliti. Kad su kuhani, krafi će isplivati na površinu.

Pečenje krafa: Krafi za prženje stavljaju se u vruće ulje, a prije serviranja mogu se posuti šećerom.

20. travanj 2024 03:19