StoryEditorOCM
GastroUVRSTITE GA NA LISTU

Prevenira rak, čisti želudac i crijeva, snižava tlak, odličan je za živce, nitko ga ne bi smio preskakati!

Piše Mozaik SD
16. rujna 2022. - 11:06

Odavno je poriluk popularan među onima koje žele smršavjeti ili očistiti organizam od toksina. Zahvaljujući obilju vitamina C i ostalih hranjivih tvari čisti organizam i sprječava neke bolesti. Kao hranu i lijek cijenili su ga već stari Egipćani i Grci, piše Živim.hr.

U njemu možemo uživati cijele godine, a jede se cijela biljka, budući da su listovi posebno bogati beta-karotenom i vitaminom C koji se pri kuhanju ili pečenju gubi, savjetuje se listove češće jesti sirove, npr. u salati.

Što sve sadrži poriluk

Sa 100 g poriluka u organizam unosimo samo 61 kcal te 2,9 g ugljikohidrata, ali zato dobivamo čak 1,8 g prehrambenih vlakana. Stoga je idealan za one koji paze na težinu ili imaju problema s neredovitom i tvrdom stolicom.

Poriluk je blažeg okusa i sadrži više bjelančevina nego luk pa je bolji izbor za ljubitelje sporta koji se brinu o tjelesnom zdravlju i izgledu svojih mišića. Dobar je izvor vitamina B skupine, važnih za uredan rad živaca i zdravlje kože.

Pravo je skladište željeza, mangana, kalija i magnezija, minerala koji se povezuju sa zdravljem srčano-žilnog sustava. Jedan od njegovih najdragocjenijih sastojaka je sumpor, koji u poriluku gradi različite fitotvari.

Poriluk sadrži tiosulfonate, koji tijekom rezanja ili drobljenja biljke prelaze u sulfide. Sulfidi su fitotvari koje se u organizmu ponašaju kao prirodni antibiotici pa pridonose sprečavanju i liječenju bakterijskih infekcija.

Osim toga snižavaju tlak i kolesterol, čime pomažu očuvanju zdravlja srca, mozga i krvnih žila. Poznato je i da jačaju tjelesnu obranu, korisni su u prevenciji zloćudnih bolesti te aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksikaciji organizma.

U poriluku ima i puno eteričnih ulja koja potiču lučenje probavnih sokova i mokrenje, zbog čega slovi kao veliki prijatelj probavnog i mokraćnog sustava. Zbog snažnog diuretičkog učinka ova namirnica ima važno mjesto u dijetoterapiji bubrežnih bolesti. Sadrži i velike količine biljne sluzi pa se u posljednje vrijeme poriluk sve češće koristi i kao sredstvo za iskašljavanje.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ljekovitost

Poriluk je jako dobar jer čisti crijeva, a djeluje čim ga pojedete. Čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica koje su uzročnici raznih tegoba.

Snižava krvni tlak i razinu kolesterola te dobro utječe na izlučivanje mokraće, obnavlja crijevnu floru te pomaže u detoksikaciji organizma. Poriluk ima blago laksativno djelovanje, a djeluje preventivno i protiv hemoroida.

U kuhinji

Poriluk je namirnica koja se može pripremati svakodnevno, i to na razne načine. Ipak, najčešće se kuha i poslužuje s dodatkom maslinova ulja ili maslaca kao prilog.

Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak salatama, umacima i juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem.

Poriluk možete i pirjati samostalno ili sa slaninom, šunkom, jajima, puževima, ribom ili gljivama. Pečeni poriluk izvrstan je u kombinaciji s maslacem i krušnim mrvicama ili nadjeven topljivim sirevima.

image
Biljana Blivajs/Cropix

 

 

 

16. studeni 2024 05:40