Imate još tjedan dana za naručiti domaći mladi sir. I kao i svake godine može vam se lako dogoditi da ga nećete uspjeti nabaviti zbog ogromne potražnje za blagdan Uskrsa. A nema ništa ljepše, ne postoji nijedan ljepši doručak, čak i za one koji doručak preskaču, nego feta mladog sira, feta pince, kuhano jaje i malo soli! Kako se ne biste previšer nervirali imate dovoljno vremena i za isprobati nešto vrlo jednostabno a fino - napraviti svoj vlastiti domaći sir.
nekad je to bilo puno lakše, vjerojatno i ukusnije, zbog kvalitete i količine mlijeka koja se proizvodila, no i sad, čak i s mlijekom iz obične butige možete se okušati i napraviti svoj sir. Recepata za pravljenje sira ima koliko i vrsta sira, a mi vam danas donosimo recept za mladi sir koji možete s lakoćom pripremiti u svojoj kuhinji
Trebat će vam:
- 2 l mlijeka (što masnije to bolje, lakše će se napraviti i bit će punijeg okusa)
- 250 ml neutralnog vrhnja (u slučaju da želite masniji sir)
- sok dva limuna
- alkoholni ocat po potrebi (oko 100 ml ili manje)
- soli po potrebi (5-15 g)
- pamučna gaza