StoryEditorOCM
GastroNije svejedno!

Ovu grešku mnogi rade: evo zašto jaja i mlijeko ne bismo smjeli držati u vratima hladnjaka i kako sve bolje posložiti

Piše dv
9. ožujka 2023. - 07:30

Pogrešan način čuvanja namirnica u hladnjaku uvelike im može smanjiti kvalitetu i skratiti rok trajanja, no često se, vođeni navikom ili logikom koju nam nameće dizajn hladnjaka odlučujemo za mjesta koja su pojedine vrste hrane nisu odgovarajuća. Čini se kako je ovo lekcija koja mnogima još nije sjela pa nije na odmet utvrditi znanje. Dobre savjete nudi na svojoj stranici Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a među njima je napomena kako mlijeku i mliječnim proizvodima nije mjesto na vratima, bez obzira što oblikom lako pristaju u predviđene utore, jer je to mjesto pretoplo za njih i tamo se brže pokvare, donosi Slobodna Dalmacija.

“Otvoreno mlijeko izbjegavajte držati u vratima hladnjaka jer ga tako izlažete toplom zraku prilikom otvaranja i zatvaranja vrata što pogoduje bržem kvarenju. Nakon otvaranja mlijeko dobro zatvorite kako bi ste spriječili upijanje aroma i mirisa drugih namirnica pohranjenih u hladnjaku”, savjetuju u HZJZ-u.

Jaja bi, navodi HZJZ, obavezno trebalo izvaditi iz kartonske ambalaže, svježe meso pohranite na najnižoj polici, mliječne proizvode dublje uz stražnju stijenku hladnjaka,

Svoje je savjete na ovu temu nedavno dala i Kate Hall, stručnjakinja za čuvanje hrane na svojoj stranici The Full Freezer. Kako je upozorila, ostatcima obroka i suhomesnatim proizvodima mjesto je na najgornjoj polici, gdje je temperatura najviša, jer njihovo čuvanje ne zahtijeva tako nisku temperaturu poput proizvoda i namirnica koji se od njih nešto lakše kvare. Također, upozorila je, svježe meso ide da dno hladnjaka.

"Što god radili, ne stavljajte sirovo meso na istu policu s drugim grupama namirnica poput pesta i maslaca. Rizik od unakrsne kontaminacije je prevelik. Džemove, meki sir i sok čuvajte u vratima, a voće i povrće stavljajte u donje ladice”, dodala je upozorila da se hladnjak ne bi smio pretrpavati namirnicama - nikad ne smjelo biti popunjeno više od 75 posto njegove zapremnine, kako bi se omogućilo strujanje hladnog zraka.

Osim toga, otkrila je zgodan trik koji pomaže da se hrana ne baca. “Na jednu policu napišite ‘Pojedi me prvo’ i na nju stavljajte starije namirnice koje treba prije potrošiti. Također, na otvorene staklenke, poput onih s pekmezom, napišite datum kad ste ih otvorili i gledajte ih potrošiti što prije kako se u njima ne bi stvorila plijesan"

"Iako je uobičajena praksa da hladnjaci imaju u vratima spremnik za jaja, to ipak nije najbolje mjesto za čuvanje zbog promjene temperature prilikom otvaranja i zatvaranja vrata hladnjaka. Čuvajte ih u stražnjem dijelu hladnjaka, pohranite ih šiljastim krajem okrenutim prema dolje u originalnom pakiranju ili u pokrivenim spremniku gdje će se održati do mjesec dana", pojasnila je te zaključila: "Sve što vam uskoro neće zatrebati, jednostavno zamrznite" (na savjete vezane uz zamrzavanje hrane podsjetite se ovdje).

18. travanj 2024 19:10