StoryEditorOCM
GastroZA RASPOLOŽENJE

Ovo su četiri načina na koja šipak pomaže ženama, posebno u jednoj osjetljivoj životnoj fazi: treba vam svega 100 grama dnevno, učinit će fenomenalne stvari

Piše dv
9. prosinca 2022. - 07:00

Šipak ili Nar plod je grmaste biljke koji dozrijeva u mjesecima listopadu i studenome. Osim što je pun antioksidansa, također je bogat i vlaknima, vitaminima, kalcijem i kalijem. Koliko je zdrav dodatno nam potvrđuje informacija prema kojoj, kada pojedete 100 grama šipka, zadovoljite čak 16 posto potrebe za vitaminom C u danu, piše Stil, a prenosi Slobodna Dalmacija.

image
Shutterstock

Šipak također obiluje protuupalnim svojstvima, a redovitim konzumiranjem prevenira dijabetes i srčana oboljenja, poboljšava krvnu sliku, pamćenje i regulira krvni tlak. Međutim, njegova supermoć leži i u činjenici da pomaže kod tegoba menopauze, i to na više načina:

1. POMAŽE LOŠEM RASPOLOŽENJU

image
Shutterstock

Prema japanskim istraživanjima iz 2004. ekstrakt šipka kod žena snižava indikatore depresije, čime pomaže kod promjena raspoloženja, koje su u menopauzi uzrokovane oscilacijama hormona.

2. PREVENCIRA KARCINOM DOJKE

image
Shutterstock

Prema laboratorijskim istraživanjima, biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi uz ostale uljne komponente pronađene u šipku mogu smanjiti rizik od raka dojke. On također regulira level estrogena u ženskom tijelu, odnosno podiže ga ako je prenizak ili blokira stvaranje estrogena - ako ga je u organizmu previše.

3. SPRJEČAVA OSTEOPOROZU I VALUNGE

image
Shutterstock

Osteoporoza je stanje napredujućeg smanjenja gustoće kostiju koje se javlja u menopauzi i kosti čini slabijima. Prema istraživanju provedenom 2004. godine gustoća kostiju može se vratiti na normalnu uz pomoć ekstrakta pronađenog u šipku. On također djeluje protiv neugodnih valunzi, odnosno valova vrućine, piše Stil.

4. OSNAŽUJE SRCE

image
Shutterstock

Konzumacijom jedne čaše soka od šipka dnevno štiti srčano zdravlje, koje u menopauzi često opada. On također snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi. Ovaj sok i razrjeđuje krv, čime smanjuje rizik od krvnih ugrušaka. Prema istraživanjima, nakon tri mjeseca redovite konzumacije soka od šipka znatno je povećan unos kisika u srce.

16. studeni 2024 11:41