Ono kad ste uvjereni da se to nikako ne može napraviti doma, pa se ispostavi da može, oduševljenju nema kraja! Splitska umirovljenica koja je i pravi meštar od kuhanja Anka Slišković dijeli svoje delicije na Instagramu, a s nama je podijelila i recept za jedno od najpopularnijih tradicionalnih jela - soparnik, i to iz pećnice.
Sastojci:
500g glatkog brašna
1 žličica soli
4 žlice maslinovog ulja
260 ml tople vode
1 kg (stare) blitve
1 kapula
2-3 žlice maslinovog ulja
malo kukuruzne krupice
peršin
sol
Za premaz:
češnjak
maslinovo ulje
Priprema:
Od brašna, soli, ulja i vode zamijesi meko tijesto. Podijeli ga na dva dijela, svaki premaži uljem i ostavi da odstoji barem pola sata. Dok tijesto odmara, pripremi nadjev. Blitvu operi i dobro osuši (papirnatim ubrusom) kako blitva ni bi pustila vodu i razmočila tijesto. Odreži središnju bijelu žilu, a zeleni dio nareži na trakice. Dodaj sitno nasjeckanu kapulu, nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite.
Pola tijesta tanko razvaljaj na pobrašnjenoj površini. Razvaljano tijesto stavi na dno pleha posipanog kukuruznom krupicom. Po tijestu rasporedi nadjev od blitve i poklopi ga drugom polovicom tijesta. Zarolaj rubove, izbodi ih vilicom. Peci u pećnici zagrijanoj na 200° C dok lijepo ne porumeni, a kad je gotovo premaži uljem i češnjakom. Izreži i uživaj!