U voćnjacima se sada mogu pronaći pojedine vrste smokava, također i na policama tržnica i supermarketa. Dok jedni vole ovu voćku samo svježu, drugi radije pripremaju marmelade i pekmeze, dok treći rado prave slastice, piše Dobra hrana.
SASTOJCI:
Za biskvit:
4 jaja
4 žlice šećera
5 žlica glatkog brašna
1 žlica mlake vode
pola praška za pecivo
korica jednog limuna
Za kremu:
200 g krem sira
80 g maslaca
50 g smeđeg šećera
1 žlica sirupa od agave
Za ukrašavanje:
200 g svježih smokava
50 g tostiranih listića badema
100 g čokolade za kuhanje
50 ml vrhnja za šlag
Priprema:
U posudu za miksanje stavite jaja i šećer i dobro izmiješajte. Dodajte mlaku vodu i koricu limuna. Prosi - jano brašno i prašak za pecivo ručno umiješajte. Stavite u oblik za pečenje 25 x 40 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 15 minuta. Pečeni biskvit odmah zarolajte i pustite da se ohladi. Dok se biskvit hladi pripremite kremu. U posudu stavite maslac i šećer te dobro izmiješajte. Dodajte krem sir i agavin sirup. Ohlađeni biskvit lagano odmotajte, namažite ga s kremom, uz rub posložite smokve i sve ponovno zamotajte. Čokoladu za kuhanje s vrhnjem za šlag otopite na laganoj vatri. Nikako ne smije zakuhati. Čokoladnu glazuru prelijte preko kolača i pospite tostiranim listićima badema, piše Dobra hrana.