StoryEditorOCM
GastroPROVJERENO DOBRO

Nikada niste probali kolač sa smokvama? Sada je pravo vrijeme za to! Donosimo recept za fantastičnu roladu

Piše Slavica Šagolj/Dobra hrana
3. kolovoza 2022. - 18:01

U voćnjacima se sada mogu pronaći pojedine vrste smokava, također i na policama tržnica i supermarketa. Dok jedni vole ovu voćku samo svježu, drugi radije pripremaju marmelade i pekmeze, dok treći rado prave slastice, piše Dobra hrana.

SASTOJCI:

Za biskvit:

4 jaja

4 žlice šećera

5 žlica glatkog brašna

1 žlica mlake vode

pola praška za pecivo

korica jednog limuna

Za kremu:

200 g krem sira

80 g maslaca

50 g smeđeg šećera

1 žlica sirupa od agave

Za ukrašavanje:

200 g svježih smokava

50 g tostiranih listića badema

100 g čokolade za kuhanje

50 ml vrhnja za šlag

image

 

 

Shutterstock

Priprema:

U posudu za miksanje stavite jaja i šećer i dobro izmiješajte. Dodajte mlaku vodu i koricu limuna. Prosi - jano brašno i prašak za pecivo ručno umiješajte. Stavite u oblik za pečenje 25 x 40 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 15 minuta. Pečeni biskvit odmah zarolajte i pustite da se ohladi. Dok se biskvit hladi pripremite kremu. U posudu stavite maslac i šećer te dobro izmiješajte. Dodajte krem sir i agavin sirup. Ohlađeni biskvit lagano odmotajte, namažite ga s kremom, uz rub posložite smokve i sve ponovno zamotajte. Čokoladu za kuhanje s vrhnjem za šlag otopite na laganoj vatri. Nikako ne smije zakuhati. Čokoladnu glazuru prelijte preko kolača i pospite tostiranim listićima badema, piše Dobra hrana.

07. studeni 2024 14:30