Tražite li ideju za ručak, predlažemo vam jedno jelo koje se nekoć rado pripremalo, osobito u posebnim prilikama, a danas ga susrećemo samo kad nas put nanese u neki od restorana na području bivše države koji poslužuju tradicionalnu hranu. U ovom slučaju riječ je o jelu koje je osobito popularni u Bosni i Hercegovini, a naziva se begova čorba.
Kako joj sam naziv da naslutiti, u pitanju je jelo na žlicu slično gustoj juhi s puno mesa i povrća, a ono što joj daje posebnost je bamija, tropska cvjetnica iz porodice sljezova.
Poznata je po svojim zelenim plodovima pomalo nalik mahunama i ljekovitoj sluzi koja se oslobađa za vrijeme kuhanja, a koja jelima u koja se bamija ubaci daju finu, gustu teksturu i moćna blagotvorna svojstva. Nekoć je u narodu nosila poetično ime "damini prsti" i vjerovalo se da ima afrodizijačka svojstva.
Begova čorba
Sastojci:
300 g teletine
300 g piletine
100 g bamije
1 l vode
50 ml vrhnja
2-3 lista lovora
1 mrkva
1 pastrnjak
1 jaje
1 limun
1 žlica maslaca
1 žlica brašna
malo mlijeka
malo vode
muškatni oraščić
peršin
sol, papar
Priprema:
U litru vode dodajte mrkvu i pastrnjak narezane na kockice, bamiju i meso narezano na komadiće veličine zalogaja te lovor. Pustite da se dugo kuha na laganoj vatri, dok sastojci ne omekšaju, a povremeno dodajte vodu.
Odvojeno pomiješajte maslac, brašno, malo mlijeka i vode uz dodatak soli i papra pa smjesu ulijte u lonac s mesom i povrćem. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusne pa miješanje dodajte vrhnje i jaje.
Pred kraj kuhanja dodajte muškatni oraščić, a juhu prije posluživanja obilato pospite sitno nasjeckanim peršinom i pokapajte limunovim sokom. Limun svakako poslužite posebno ako ga netko želi dodati još.